J.D. Salingeri pere avaldab 50 aasta jagu autori salajaseks jäänud teoseid

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik J.D. Salingeri foto, mille tegi Saksa fotograaf Lotte Jacobi.
Kirjanik J.D. Salingeri foto, mille tegi Saksa fotograaf Lotte Jacobi. Foto: Holly Ramer / AP

Kirjanik Jerome David Salingeri poeg Matt Salinger teatas, et avaldab oma isa ilmumata teosed, mis too viiekümne aasta jooksul n-ö sahtlisse kirjutas.

Matt Salinger rääkis väljaandele The Guardian, et isa palus tal oma teosed kokku võtta ja avaldada. «Ta teadis selle töö ulatust ja et sellega läheb kaua aega,» selgitas Matt Salinger, kes lubas koos Salingeri lese Colleen O’Neilliga anda endast kõik, et teha võimalikult kiiresti. «Me räägime kellestki, kes kirjutas viiskümmend aastat ilma midagi avaldamata, seega on materjali väga palju.»

Matt Salinger hoiatas, et avaldamiseni võib minna aastaid, kuid loodetavasti saab töö tehtud vähem kui kümne aastaga.

Teismelise hingevalu kujutava romaani «Kuristik Rukkis» autoril Jerome David Salingeril oli poja sõnul väga palju ideid ja mõtteid. «Ta võis sõita autoga ja siis tee kõrvale võtta, et midagi kirja panna ja naerda,» meenutas Matt, kelle sõnul oli isal oma eraldatud New Hampshire’i kodus iga tooli kõrval üks märkmik.

Kõige viimane avaldatud kirjatükk Salingeri sulest oli «Hapworth 16, 1924», mis ilmus The New Yorkeris 1965. aastal, kui ta oli 46-aastane. J. D. Salinger suri 2010. aastal 91-aastasena.

Avaldamata tööde kohta Matt Salinger vihjeid ei andnud. Küll aga oletas ta, et pühendunud lugejad võtavad selle «tohutult hästi vastu». «See mõjutab neid nii, nagu iga lugeja loodab, et teda mõjutatakse, kui ta raamatu avab,» lubas kuulsa kirjaniku järeltulija ja täpsustas, et need lood ise inimest ei muuda, kuid võivad mõjutada muutusele. «Kui mu isa rääkis, et kõik, mis tal on öelda, on tema loomingus, siis uskuge mind – seal see on.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles