19. sajandi seksuaalkasvatus: kondoom on mõttetu, fertiilsust ravib flanell, libiidot tõsta pipraga

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Casanova mälestuste Christine, Julius Nisle illustratsioon (ca 1850)
Casanova mälestuste Christine, Julius Nisle illustratsioon (ca 1850) Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

Viktoriaanliku aja kohta on liikvel palju müüte, üks levinumaid on see, et 19. sajandi inimesed olid seksuaalses mõttes väga piiratud. Tegelikult oli asi hoopis vastupidine: seksi peeti au sees, usuti, et lapsi saab eostada vaid siis, kui ka naine orgasmi saab ning et mida õnnelikum ja rahuldustpakkuvam seks, seda ilusamad hiljem lapsed ka välja näevad.

Naiste steriilsuse puhul usub arstiharidusega autor, et ebaregulaarne menstruatsioon, mis käib käsikäes kurnatuse ja liigse seksiga, võib olla sageli steriilsuse põhjuseks. Ka usub ta, et peamiselt on põhjuseks siiski üleüldine laiskus, miks naised lapsi ei saa. Lahendus aga peituvat eelkõige menstruatsiooni ergutamises.

Selleks annab ta nõu: tuleb värskes õhus harjutusi teha, süüa kergesti seeditavat, aga toitvat sööki, kanda soovitavalt flanellrõivaid. Samuti tasub panna raualaaste siidrisse või veini ning lasta tõmmisel nädal aega seista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles