Imelihtne nipp, kuidas uuel aastal rohkem lugeda

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Lugemine on väga kasulik ja mõnus, kuid suur osa meist ei jõua sellega nii palju tegeleda, kui hinges tegelikult sooviks. Kui tunned, et su elu oleks rohkem lugedes rikkam ja lubasid sellele uuel aastal rohkem laega pühendada, siis proovi üht lihtsat meetodit.

Väga paljud meist tahaksid tegelikult rohkem lugeda, kuid elu on kiire ja süvenemiseks ei ole palju aega. Tegelikult on ju tõsi, et kui sul on aega Facebooki ja Instagrami jaoks, on ka lugemiseks.

Nipp selleks on väga lihtne: sotsiaalmeedia sirvimise asemel loe hoopis e-raamatut, aga ära võta endale kohustuseks lugeda midagi eriti mahukat, vaid võta esialgu omale harjumuse tekitamiseks ette «väiksemaid suutäisi». Lühikest kirjutist saad kergemini lugeda ka siis, kui ootad mõne minuti pikas järjekorras või sõidad paar peatust ühistranspordiga, kirjutab NY Times.

Kas teadsid, et üks kõige levinum uusaastalubadus on rohkem lugeda? Paraku, nagu enamiku lubaduste puhul, inimesed selles ebaõnnestuvad. 2018. aastal lubas Goodreads Reading Challenge raames 4,2 miljonit inimest kokku lugeda 260 miljonit raamatut, ehk keskmiselt lubas igaüks ära lugeda aastaga 61 raamatut. Väljakutses osalenutest täitis oma lubaduse vaid 16 protsenti. Teised ei jõudnud oma eesmärke täita.

Tõenäoliselt on üks põhjus selles, et lugemine jätab mulje, nagu see nõuaks suurt pühendumist. Raske on veenda end paksu raamatut lahti tegema, et tutvuda kõikide tegelastega ja raamatumaailma sisse elada. Palju lihtsam on kiigata, mis Twitteris või Instagramis toimub. Eriti siis, kui pea on töötegemisest väsinud ja teada on, et varsti peab jälle midagi muud tegema. Instagram ja teised sotsiaalmeediakanalid ongi nii sõltuvusttekitavad osalt seetõttu, et need ei nõua inimeselt midagi, aga pakuvad kerget meelelahutust kiiremini kui paks raamat.

Selles peitubki võti – alati ei pea lugema väga mahukaid teoseid. Selle asemel, et avada telefonis ajaviiteks Twitter, Instagram või Facebook, võta lahti oma lugemisäpp ja loe mõnd intervjuude kogu, esseesid, lühijutte või luulet. Midagi sellist, mida on kerge pooleli jätta. Kui sul on vähe aega, jõuad siiski midagi ära lugeda ja sul ei jää tunnet, et keset parimat süvenemishetke pidid katkestama, et millegi muuga tegeleda. Kui seda teha pikemat aega, tekib harjumus, mis teeb ka pikemat süvenemist nõudvate teoste lugemise lihtsamaks.

Vali omale välja ports lühikesi teoseid, mis tunduvad huvitavad, ja lae need omale telefoni valmis, et saaksid teine kord igavust tundes sotsiaalmeedia asemel hoopis midagi kasulikku lugeda. Kes teab, mis sellest harjumusest välja kasvab!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles