Prima Vista avanes naljaga pooleks ja naljast kaugel

Raimu Hanson
Copy
Vahur Afanasjev (keskel) esines koos ansambliga Ellips.
Vahur Afanasjev (keskel) esines koos ansambliga Ellips. Foto: Sille Annuk

Tänavuse kirjandusfestivali Prima Vista peateema «Naljast kaugel» tuli festivali avamisel Tartu ülikooli raamatukogu konverentsisaalis ilmekalt esile. Teatri Must Kast lavastaja Kaija M. Kalvet oli esinejad seadnud ritta nii, et kohati oli naljakas ja saali täitnud kuulajad said naerda. Avamisele pani punkti festivali juhi IIona Smuškina kukkumine, mis oli naljast kaugel, aga lõppes kukkujale siiski õnnelikult.

Toomas Kall kõneles kirjanduslikest paroodiatest.
Toomas Kall kõneles kirjanduslikest paroodiatest. Foto: Sille Annuk

Üllatuslikult esines tänavune Tartu linnakirjanik Vahur Afanasjev. Ta mängis elektrikitarri ja laulis, saatjaks kahest neiust koosnev ansambel Ellips. Prima Vista avamise alguses esitas bänd laulu «Kauneim linn on Eestis Tallinn» (mispeale sai sõna Tartu linnapea Urmas Klaas, kes toonitas, et teha head nalja on kindlasti tõsine asi) ja lõpus «ühe Soome laulu» ehk Eesti Vabariigi hümni heatahtliku paroodia.

Kirjanduslikest paroodiatest - rõhuasetusega tartlastel - kõneles festivali tänavune patroon Toomas Kall. Lühemate sõnastustega astusid kõnepulti festivali külalised Igor Irtenjev Venemaalt, Jean-Philippe Toussaint Belgiast, Daniel Wisser Austriast ja Ron Whitehead USAst.

Kõnelejate sekka tõi naljakat vaheldust Musta Kasti näitlejate kõnekvartett koosseisus Laura Niils, Jaanika Tammaru, Karl Edgar Tammi ja Kristian Põldma.

Lõpuks astus pulti festivali ametlikult avama kirjandusfestivali juht Ilona Smuškina. Ta nimetas suureks provokatsiooniks, et festivali peateemaks on võetud «Naljast kaugel».

«Ja nii ongi see mõeldud,» lisas ta. «Sest tegelikult on elu ühelt poolt naljast kaugel, aga teiselt poolt on suur-suur nali, mis meiega kõik toimub siin elus. Aga mul on väga hea meel, et meil on praegu kirjandusega tegelemiseks neli päeva: saab kindlasti nalja ja saab olla tõsine, saab nutta ja saab naerda, kõike läbisegi.»

Kui Ilona Smuškina astus hetk hiljem kõnepuldist välja, kukkus ta mütsatades selili. Esireas istunud Igor Irtenjev aitas ta kähku püsti. Smuškina ei saanud väga haiget. Ta kommenteeris, et tegi kukkumisega nalja.

Festivali külalised koos kohalike saatjatega (esireas) kuulavad esinejaid.
Festivali külalised koos kohalike saatjatega (esireas) kuulavad esinejaid. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles