Karlova päevad algavad Karlova mõisast kirjutatud kirjade kogumiku esitlusega

Raimu Hanson
Copy
Faddei Bulgarini kogumiku «Kirjad Karlova mõisast» on kirjastanud Ilmamaa.
Faddei Bulgarini kogumiku «Kirjad Karlova mõisast» on kirjastanud Ilmamaa. Foto: Kristjan Teedema

Täna algavad Karlova päevad. Esimese üritusena on kavas kell 16.30 Anna Edasi kohvikus (Tähe 20) kultuurilooline vestlus «Karlova vaimuelust 19. sajandi alul». Kirjandusteadlane Mart Velsker usutleb kultuuriloolast Malle Saluperet, kes on koostanud ja tõlkinud äsja ilmunud Faddei Bulgarini  raamatu «Kirjad Karlova mõisast».

Malle Salupere esitles Bulgarini-raamatut kõigepealt 8. mail Tartu kaubamaja Apollo raamatupoes.
Malle Salupere esitles Bulgarini-raamatut kõigepealt 8. mail Tartu kaubamaja Apollo raamatupoes. Foto: Kristjan Teedema

Raamatu esimene esitlus oli 8. mail Tartu kaubamaja Apollos. Kirjanduskriitik Aivar Kull kirjutab arvustuses, mis ilmub Tartu Postimehes 14. mail, et Faddei Bulgarin oli kirjandustegelane, kelle kohta ka meie ENE I köide (1968) rõhutas, et ta andis välja «reaktsioonilist» ajalehte. Samas tunnistati siiski, et Bulgarini mälestused võiksid pakkuda «mõnesugust ajaloolist huvi».

Käibekujutluste kohaselt oli ta Puškini peavaenlane, «alatu, andetu ja ambitsioonikas nuhk», «kellest korralikud inimesed ei peagi rohkem teadma», ironiseerib raamatu «Kirjad Karlova mõisast» koostaja ja tõlkija Malle Salupere oma saatesõnas.

«Söandan küll arvata, et vastse mahuka mälestustest ja kirjadest koosneva Bulgarini-kogumikuga tutvumine pakub lugejale märksa rohkemat kui «mõnesugust» huvi,» lisab Aivar Kull arvustuses.

Karlova päevad

Täna alanud Karlova päevade kavas on kirjandusõhtu, kinoõhtu, kirjanduslik ringkäik, hommikune ja õhtune fotomatk, linnuretk jpm. Teisipäevase päeva tuumaks on Väike-Tähe 15 aias toimuv kunstioksjon, neljapäeval aga saab tantsida kammivabriku klubihoones.

Karlova seltsi esimehe Arne Halli sõnul on kõige rohkem külalisi oodata reedel kodukohvikute päevale ning laupäevasele perepäevale loodusmaja ja loomemajanduskeskuse pargis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles