Tartu idufirma kaasas seitsmekohalise investeeringu

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Fractory üks asutaja ja juht Martin Vares kontoris.
Fractory üks asutaja ja juht Martin Vares kontoris. Foto: Laila Kaasik

Tartus poolteist aastat tagasi tegutsemist alustanud idufirmat Fractory toetasid investorid seitsmekohalise summaga. See oli juba teine suurtoetus, mille ettevõte tegutsemisaja jooksul sai.

Fractory on veebiplatvorm, kuhu insener saab üles laadida vajaliku metalldetaili joonised. Süsteemi algoritm arvutab automaatselt välja hinnapakkumise ning kui see kliendile sobib, esitab tellimuse. Idufirma ise ühtki detaili ei tooda, seda teevad ettevõtte partnerid, ent klientideni jõuavad need Fractory kaubamärgi alt. Fractory võtab enda kanda ka tarneaja ja kvaliteedi eest vastutamise.

Isiklik vintsutus

Fractory üks asutaja Martin Vares töötas varem viis aastat tööstusettevõtetes insenerina. «Puutusin ise süsteemi puudustega kokku, hakkasin lahendama probleemi, mis ajas juba pikemat aega kopsu üle maksa,» rääkis ta.

Varese sõnul tuli varem parima hinnapakkumise saamiseks kulutada aega meilide vahetamisele ja telefonikõnedele ning seejärel välja selgitada, millise pakkumise tarne on kõige kiirem ja soodsam. Alles siis sai tellimuse vormistada.

Tellimise kiirendamiseks mõtleski ta koos Joosep Merelahe ja Rein Tormiga välja Fractory.

Vares selgitas, et tootmisettevõttele on aeg määrava tähtsusega ning infovahetus peab sellega kaasas käima. Kui muidu kulub inseneri ajast 20 protsenti jooniste tegemiseks, siis Fractory neid ei nõua, piisab vaid 3D CAD-mudelitest. Ainuüksi see omadus pakub võimalust säästa kuni 10 000 eurot inseneri kohta aastas.

«Olime veeretanud mõtet juba pool aastat, aga elasime ja töötasime kõik eri linnades, raske oli asju käima saada. Kui kell kaheksa õhtul töölt tulin, ei jaksanud enam midagi teha,» lisas ta.

Siis aga kutsus loovstrateeg Wallace Green ärikiirendist Startup Wise Guys neid üritusele Riias, kus valiti inkubatsiooniprogrammi idufirmasid. Fractory läbis valikusõela ja otsustati programmi vastu võtta. «Olime valiku ees, kas tuleme kõik kolm päevatöölt ära ja kolime kolmeks kuuks Riiga või kujutame ette, et teeme töö kõrvalt edasi,» meenutas Vares. «Esmaspäeval läksime kõik kolm lahkumisavaldusega ülemuse juurde ja kolme nädala pärast elasime juba Riias.» Idufirma Wise Guys investeeris ettevõttesse ka esimesed 20 000 eurot.

Investorid rahul

Kaheksa kuud pärast ärikiirendit sai Fractory investoritelt 400 000 eurot. Suurem osa sellest, 250 000 eurot, tuli Eesti äriinglite assotsiatsiooni EstBAN korraldatud võistluselt Nordic Angels, kus investorid valisid Fractory välja rohkem kui saja idufirma seast.

Vares leiab, et Eesti investorid on näiteks Soome investoritega võrreldes väga avatud, ent Silicon Valley omadega võrreldes konservatiivsed.

Puutusin ise süsteemi puudustega kokku, hakkasin lahendama probleemi, mis ajas juba pikemat aega kopsu üle maksa, ütles Martin Vares.

Suvel pidas Fractory investoritega poolteist kuud läbirääkimisi, mille tulemusel saadi investeering – seitsmekohaline summa. Täpsemat arvu ei taha Vares öelda. «Oleme väikese konkurentsiga turul ja ei taha kõike avalikustada,» selgitas ta. Kahe investeerimisringi vahele jäi pool aastat, mis on pigem tavatult lühike aeg. On märkimisväärne, et raha saadi Eesti investoritelt: United Angels VC ja Trind Ventures, Contriber Ventures, Spring Capital ning Startup Wise Guys ja Nordic Angel Program.

Vares läks enda sõnul investorite juurde jutuga, et oleks õige aeg ettevõtte kasvu kiirendada. «Kõik vajalikud investorid olid kohe paadis,» ütles ta. «Soov lahendada traditsioonilise tööstuse probleem on meilegi üle kandunud ning soovime neid toetada,» ütles investeeringu kohta Ivar Siimar ettevõttest Trind Ventures.

«Kui muud valdkonnad on ammu netipõhiste teenuste poole liikunud, siis metallitööstus on sellest suuresti veel puutumata. Eelmisel aastal laienes Fractory mitmesse riiki ning kasvatas käivet stabiilselt 80 protsenti kvartalis. Näeme neis potentsiaali saada juhtivaks omataoliseks lahenduseks Euroopas,» põhjendas investeeringut Gerri Kodres ettevõttest United Angels VC.

Kasum kaugel

Fractory selle aasta käive tõotab ulatuda kolme miljoni euroni, kuid kasumis veel ei olda. Investeeringut kasutab ettevõte arenduseks ja turunduseks, põhifookus on vallutada Suurbritannia turg. «Tegeleme asjadega, mis hakkavad alles mõne aasta pärast suuremat kasumit tooma,» ütles Vares. «Lähiaja eesmärk on praegune kuukäive järgmise aasta keskpaigaks viiekordistada,» lisas ta. Fractoryl on nüüdseks kontor ka Manchesteris Inglismaal, see keskendub müügile.

Kui idufirmad kujundavad sageli esimese aasta-kahe jooksul oma turu või toote ümber, siis Fractory siht pole palju muutunud. Varese sõnul on muudetud nüansse, ent lahendatav probleem ja kliendid on samad. «Lugesin algusaja märkmeid ja avastasin, et kasutan Fractory tutvustamiseks samu lauseid nagu siis,» rääkis Vares.

Klientide profiil on võrdlemisi kirju: on nii garaažides nokitsevaid tudengeid, aga ka suured ettevõtted, nagu ABB Otis, Siemenes ja BAE Systems.

Oleme väikese konkurentsiga turul ja ei taha kõike avalikustada, sõnas Vares.

Suurim Fractory konkurent on üle viie aasta tegutsenud USA ettevõte Xometry, kes sai investoritelt 113 miljonit dollarit ning kelle selle aasta käibe prognoos on 40 miljonit dollarit. Varese sõnul eristab Fractoryt konkurentidest kasutajamugavus ja kvaliteedikontroll.

2018. aastal pälvis Fractory Saksamaal maailma suurimal lehtmetallitööstuse messil Euroblech, kus käis 65 000 inimest, parima idufirma tiitli. Samal aastal sai ettevõte silmapaistvaima iduettevõtte tiitli ka Tartu linnalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles