Bakterihoiatus: Harkujärve koolilastel paluti kraanivett mitte juua

Kristina Madisson-Laht
, Elu 24 reporter
Copy
Silt uksel teatab, et kraanivesi on joogiks kõlbmatu. Foto on illustreeriv ja pole tehtud Harkujärve Põhikoolis.
Silt uksel teatab, et kraanivesi on joogiks kõlbmatu. Foto on illustreeriv ja pole tehtud Harkujärve Põhikoolis. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Harkujärve Põhikoolis õppivate laste vanematele teatati täna hommikul, et kuna piirkonna joogiveega on probleeme, siis ei soovitata lastel kraanivett juua.

Kooli saadetud kirjast selgub, et Harkujärve piirkonna joogivesi ei vasta praegu normidele, sest terviseameti 11. septembril võetud proovide järgi on vees lubatust rohkem coli-laadseid baktereid.

Harkujärve Põhikooli direktor Külli Riistop kinnitas Elu24-le, et lastel ei soovitata keetmata kraanivett juua, kuigi see pole tervisele otseselt ohtlik. Lisaks vee keetmisele, tellis kool joogiks 125 liitrit pudelivett.

Direktori sõnul kestab olukord seni, kuni kordusproovid on korras. Probleemi põhjus peitub ilmselt suves, mil veetarbimine koolis ja ka piirkonna teistes lasteasutustes vähenes. Vee tarbimise suurenemisel uhutakse bakterid torude seintelt maha ja vesi saab puhtaks.

Terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar selgitas, et kui coli-laadsete bakterite sisaldus joogivees peab olema 0 MPN/100 ml, siis Harkujärve piirkonnas on see ligi 10 MPN/100 ml. Täpsemalt tuvastati, et seal on tegemist bakteriga Lelliottia amnigena, mis on olemuselt keskkonnabakter. 

«Enterobakterite perekonda kuuluvad bakterid põhjustavad harva haigusi tervetel inimestel, kuid teatud liigid võivad põhjustada infektsiooni tavaliselt noorema- või vanemaealistel või immuunpuudulikkusega inimestel,» rääkis Saar.

Ta selgitas, et antud baktereid võib leida vee jaotusvõrgus tekkivas biokiles ning need on võimelised uuesti kasvama, juhul kui tingimused on soodsad. «Kuigi ei ole tõenäoline, et antud bakterid võiksid põhjustada laialdasemat haiguspuhangut elanikkonna seas, on coli-laadsete bakterite esinemine ebaharilik ning viitab vee kvaliteedi halvenemisele.» 

Leiu asukohta arvestades kahtlustab terviseamet, et samasugune veeprobleem on ka  Alasniidu lasteaia Harku majas. Amet soovitab probleemi lahenemiseni vett keeta (ka toiduvalmistamisel) või juua pudelivett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles