Praktilised näpunäited listeeriabakterist hoidumiseks (4)

teadus.postimees.ee
Copy
Lõhe.
Lõhe. Foto: CHRIS HELGREN / REUTERS

Listeeriabakteri levikust on räägitud palju, kuid kui ohtlik või ohutu see mikroob ning mida inimesed sellest teadma peaksid, uuris «Aktuaalne kaamera», vahendab ERR Novaator

Soovitused tarbijale:

  • Riskirühma kuuluvad inimesed, näiteks rasedad, imikud, bioloogilist ravi saavad inimesed ja eakad ei tohiks tarbida kuumutamata liha- ja kalatooteid. 
  • Listeeria on kõige ohtlikum toidupatogeen ning iseäranis hästi paljuneb ta toorpiimas ja sellest valmistatud juustudes, kuumutamata liha ja kala valmistoodetes, näiteks külmsuitsu ja õrnsoola toodetes. 
  • Imikud on riskirühm, ehkki tavapäraselt nad kala ei söö, kuid neile annavad vanemad vahel toorpiima, kust nad võivad saada listeeriabakteri. 
  • Kui toorlihast valmistoodetesse ei ole lisatud säilitusaineid, tasub valida võimalikult lühikese säilimisajaga toode, süüa seda võimalikult kaua enne säilimisaja saabumist ning mitte jätta seda seisma külmkappi või toasooja. 
  • Kõige kindlam viis vältida listerioosi on kuumutada kala- ja lihatooteid enne söömist.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles