Kuninganna: Brexit 31. oktoobril on Briti valitsuse prioriteet (2)

Copy
Briti kuninganna Elizabeth II esmaspäeval lordide kojas monarhi troonil parlamendi uue istungjärgu avaistungil valitsuse seadusandlikku päevakorda tutvustavat kõnet pidamas.
Briti kuninganna Elizabeth II esmaspäeval lordide kojas monarhi troonil parlamendi uue istungjärgu avaistungil valitsuse seadusandlikku päevakorda tutvustavat kõnet pidamas. Foto: Marty Melville/AFP/Scanpix

Suurbritannia eesmärk on endiselt lahkuda Euroopa Liidust selle kuu lõpul, ütles kuninganna Elizabeth II esmaspäeval, tutvustades valitsuse programmi parlamendi uueks istungjärguks. 

«Minu valitsuse prioriteet on alati olnud tagada Ühendkuningriigi lahkumine Euroopa Liidust 31. oktoobril,» ütles kuninganna parlamendi uue istungjärgu avaistungil lordide kojas. «Minu valitsus kavatseb sõlmida Euroopa Liiduga uue partnerluse, mis põhineb vabakaubandusel ja sõbralikul koostööl.»

Praegu Suurbritannias elava 3,4 miljoni ELi kodaniku poole pöördudes rõhutas kuninganna, et valitsuse seisukoht on lubada neil jääda. 

93-aastast kuningannat saatis parlamendis troonipärija prints Charles. Tänavune parlamendi istungjärgu avakõne oli Elizabethi valitsusaja 65s. 

Kuninganna tegi kõnes teatavaks 26 eelnõu alates veel lõpetamata lahutusleppest ELiga ning lõpetades karistusseadustiku ja keskkonnaseaduste muudatustega. Vastuvõtmist ennustatakse neist vähestele, sest peaminister Boris Johnsoni valitsusel puudub parlamendienamus. 

Johnson on korduvalt kinnitanud, et Brexit peab leidma aset sel kuul. Ent kui kokkulepet ELi neljapäeval algaval ülemkogul ei sünni, ähvardab Johnsonit oht olla sunnitud paluma Brüsselilt ajapikendust vastavalt parlamendis vastu võetud seadusele, mille eesmärk on vältida potentsiaalselt kahjulikku leppeta lahkumist. 

Suurbritannias valitsev poliitiline patiseis tähendab seda, et riiki ootavad lähikuudel ilmselt ees üldvalimised hoolimata sellest, kas Brexit 31. oktoobril teoks saab või mitte ja kas see juhtub leppega või ilma. 

Kuningannal tuleb seejärel tutvustada parlamendis uuesti valimiste võitja ja uue valitsuse moodustaja seadusandlikku päevakorda. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles