Trump: kurdid võivad ise ISi vange vabastada (5)

Copy
Ameerika Ühendriikide president Donald J. Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald J. Trump. Foto: Yuri Gripas / Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump oletas täna, et kurdi võitlejad võivad ise vangistatud pühasõdalasi vabastada, et sundida Ühendriike Süüria kirdeossa jääma. 

«Euroopal oli võimalus oma Islamiriigi vangid tagasi saada, kuid nad ei tahtnud selle eest maksta. «Las USA maksab,» ütlesid nad,» kirjutas Trump Twitteris.

«Kurdid võivad osa vange vabastada, et saavutada meie sekkumine. Türgi või Euroopa Liit, kust paljud neist tulid, võivad nad kergesti kätte saada, kuid nad peavad kiiresti tegutsema,» lisas Ühendriikide riigipea.

«Kas inimesed tõesti usuvad, et me peaksime minema sõtta NATO liikme Türgiga?» küsis Trump. «Needsamad inimesed, kes meid Lähis-Ida jamasse tõmbasid, on inimesed, kes kõige rohkem tahavad sinna jääda!»

Ka Türgi lükkas täna tagasi väited, nagu oleks pealetung Süüria põhjaosas võimaldanud Islamiriigi vangidel kinnipidamiskeskustest põgeneda ning väitis, et Süüria kurdid tühjendasid vanglad sihilikult. 

«Meie tegevusalal on ainult üks Islamiriigi vangla ning oleme näinud, et selle tühjendas YPG (Kurdi Rahvakaitseüksused),» ütles Türgi kaitseminister Hulusi Akar ajakirjanikele. «Selle kohta on olemas fotod ja filmid,» lisas minister vanglat nimetamata.

Türgi president Recep Tayyip Erdogan eitas täna «desinformatsiooni», mille kohaselt Türgi pealetung kurdi vägede vastu andis pühasõdalastele võimaluse põgeneda. 

«See on desinformatsioon, mille eesmärk on Ameerikat ja läänt provotseerida,» ütles president päevalehe Hürriyet teatel. 

Kurdi võimud teatasid eile, et Türgi pommirünnakute tõttu põgenes Ain Issa vanglast 800 ISi võitlejate pereliiget. 

Kinnipeetute sugulased Prantsusmaal on aga väitnud, et naisi ja lapsi sundisid laagrist lahkuma kurdidest valvurid. 

Süürias on kurdide valvatavates vanglates ühtekokku hinnanguliselt 12 000 ISi võitlejat.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles