Uskumatud lood loomadest, kellest on saanud üleilmsed staarid

, raamatu toimetaja
Copy
Elsa. Foto Ben Lerwilli raamatust «Staarloomad».
Elsa. Foto Ben Lerwilli raamatust «Staarloomad». Foto: Koolibri

Ben Lerwilli raamat «Staarloomad. 50 erakordset looma, kes tegid ajalugu» jutustab viiskümmend südamlikku tõestisündinud lugu suurtest ja väikestest loomadest, nii tavalistest lemmikutest kui ka neist, kellega kohtumine on harv juhus või praeguseks juba võimatu. Need lood on põnevad ja kohati lausa uskumatud ning lugude peategelased lihtsalt imelised.

Ben Lerwilli raamat «Staarloomad».
Ben Lerwilli raamat «Staarloomad». Foto: Koolibri

Noor lugeja näeb siit ajaloosündmusi pisut teistsugusest vaatenurgast, saab paremini aru, miks on vaja loodust kaitsta, õpib olema osavõtlik ning austama ja hoidma kõiki elusolendeid meie planeedil. Ajalugu kajastab vähem või rohkem iga selle raamatu lugu. Kõige sagedamini on kirjeldatud sõjasündmusi, inimeste ja loomade tegevust lahingutes, kannatusi, leidlikkust ja vaprust kellegi päästmisel või kaitsmisel, aga ka tolleaegset eluolu. Inimestele tulevad appi erinevad loomad – karud, koerad, tuvi, koguni üks eesel. Ühe loo peategelane on koer, kes leiab 9/11 terrorirünnaku järel rusude alt viimase ellujäänu.

Mitu lugu puudutavad keskkonna ja looduskaitse teemat ning panevad mõtlema, mida peaks inimene oma tegevuses muutma, et mitte kahju tekitada. Nii mõneski loos tõstetakse üles küsimus loomade vangistuses pidamise ja teaduskatsetes kasutamise eetilisusest.

Kuna tegemist on päriselt toimunud sündmustega, on lugudes nii huumorit kui ka kurbi hetki. Muheleme, kui loeme sõduritele seltsiks olnud karu tempudest, meid rõõmustab metsapõlengusse sattunud koaala pääsemine, imestame nutika hobuse, andekate ahvide ja rääkiva hülge üle. Kurvastame mõõkvaala pärast, kes ei saanud pärast pikka vangistust enam vabas looduses hakkama, tunneme kaasa väikesele pahaaimamatule koerale, kes saadeti kosmosesse ja kes seal hukkus. Need lood õpetavad teiste elusolendite pärast rõõmustama ja kurvastama.

Raamat täidab oma eesmärgi täielikult, jutustades meile unustamatutest loomadest – päästjatest ja kaitsjatest, seiklejatest ja avastajatest ning lahedatest ja vahvatest sõpradest.

Sarah Walshi tõetruud pildid ja ajaloolised fotod toovad sündmused ja emotsioonid veelgi lähemale ning suurendavad lugemiselamust.

Foto Ben Lerwilli raamatust «Staarloomad».
Foto Ben Lerwilli raamatust «Staarloomad». Foto: Koolibri

Artikkel ilmus esmakordselt Eesti Kirjastuste Liidu ajalehes «Raamat».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles