Ilmunud on raamat 100 aasta tagusest Kastrest

Copy
Foto: Kastre vald

Selle aasta alguses ilmus raamat „Kastre vald ajajoonel. Aastad 1917-1920“.

Kirjatöö on esimene katse paigutada ühise nimetuse alla Kastre valla, täpsemalt Võnnu, Mäksa ja Haaslava ajalugu. Ajajoonel on aastad 1917-1920 ehk 100 aasta tagused sündmused. Kirjas on Vene revolutsioonid, tsaari ja Ajutise valitsuse kukutamine, enamlaste võimuhaaramine ja põgenemine, Saksa okupatsioon, Eesti Vabariigi loomine, Vabadussõja rasked ajad ja esimene rahuaasta.

Põhiteemaks on Eesti ajaloo suurimad ja tähtsaimad sündmused – Eesti riigi loomine ja Vabadussõda ning kõik sellega seonduv. Võit Vabadussõjas ja Tartu rahu tagasid Eesti riigi iseseisvuse ja olid tema rahvusvahelise tunnustamise eelduseks. Aastad 1917-1920 on raamatus kujutatud läbi kolme valla rahva tegemiste, juhtumiste, saavutuste, murede ja rõõmude. Ajastuvahelise sideme loomiseks on kasutatud tollase ajajärgu eesti keele autentset kirjapilti ja algupärast kirjaviisi, et anda edasi sajanditaguseid inimeste mõtteid, arusaamu, väärtusi ja väljendusoskust.

«Kirjatööd hakkasin koostama 2012. aastal ja raamat pealkirjaga Vabadussõja aastad Haaslaval oli kavas välja anda Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. Vahepeal aga viidi Eestis läbi haldusreform. 2017. aasta lõpus ühinesid Võnnu, Mäksa ja Haaslava Kastre vallaks,» kirjeldas raamatu autor Taivo Kirm raamatu huvitavat saamislugu. Paljud 100 aasta tagused üldinimlikud probleemid, väärtushinnangud ning mured ja rõõmud on meile ka tänapäeval tuttavad ja omased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles