KASULIKUM KUI PAAST ⟩ Kuidas monodieediga keha tervendada

Copy
Liina Elvik.
Liina Elvik. Foto: Erakogu

Eestlasest joogaõpetaja Liina Elviku raamat viib lugeja kundalini jooga maagilisse salamaailma – õpetuste juurde, mis olid kunagi kättesaadavad vaid valitsejatele, kuid nüüd on avatud teenima iga inimhinge.

Ravneet Elvik «Kundalini jooga võlumaailm».
Ravneet Elvik «Kundalini jooga võlumaailm». Foto: Raamat

Raamat «Kundalini jooga võlumaailm» tutvustab spetsiaalseid joogatehnikaid ja tööriistu, maalib pildi joogalikust elamise kunstist, õpetab valmistama keelt ja kõhtu silitavaid joogatoite ning näitab ette kümme harjutusseeriat ja kümme meditatsiooni. Leiad näpunäiteid ja praktilisi harjutusi, kuidas laadida end energiaga, visata seljast stressirüü, avada külluse ja elurõõmu kraanid ning palju muud põnevat. Loe raamatust katkendit, kuidas enda keha tervendada monodieediga.

Monodieet tervendab keha

Jooga puhastusdieete kutsutakse monodieediteks ja kundalini jooga õpetuse kohaselt on need kehale palju kasulikumad kui täielik paastumine. Monodieetide puhul süüakse teatud aja vältel ainult kindlat tüüpi tervendavaid toite. Nii peab keha tootma vähem seedeensüüme ja seedesüsteem ei pea nii palju tööd tegema. Tervendavad toidud uhuvad siseorganeid kindlate toitainetega, kuni ilmneb tervistav efekt: organismis tekib aluseline keskkond, milles haigusbakterid elada ei saa.

Monodieedid on võimsad keha puhastamise ja tervise tugevdamise tööriistad. Kui toita end teatud aja jooksul vaid eriti ensüümrikaste ja antioksüdantidest pungil suupärasega, käivitab see kehas puhastusprotsessi ja kogunenud mürkide tsentrifuugilise väljalükkamise. Ka autonoomne närvisüsteem, mis on harjunud tavapärase seedetööga, saab siis lõdvestuda ja pöörata oma tähelepanu parandamist-tervendamist vajavatele piirkondadele.

Puhasta oma meeled

Keha füüsilise poole puhastamine on ainult üks osa. Kehaga koos hakkab mustust ja jääke väljutama ka meel. Meie suhe toiduga on sügavalt läbi põimunud harjumusmustritega, mis on seotud turvalisuse, mugavuse ja enesekuvandiga. Sellepärast võivadki igasugused dieedid ja puhastused kohati väga keerulised olla ja ego tagajalgadele ajada. Sellepärast võid puhastusdieedi ajal end tavapärasest negatiivsema ja vihasemana tunda.

Kui oled harjunud emotsioone söömisega tuimestama, siis kisub dieet kinnisurutud emotsiooniämbritelt kaaned pealt ja toob need sinu teadvuses eredalt pinnale. Sellepärast on dieedi pidamiseks hea valida aeg, kui saad rahulikult iseendaga olla. Kui tunned negatiivsust kerkimas, lihtsalt jälgi ja jää kohale. Igas negatiivses mõttes sisaldub selle positiivne kaksikõde. Pelgalt negatiivse mõtte neutraalsest vaatlemisest võib kohale ilmuda ka positiivne.

Lõpeta dieet alati pehmelt ja järk-järgult. Puhastunud keha on alguses eriti tundlik kõigele stimuleerivale, sellepärast hoia end eemal rämpstoidust ja rämpskeskkonnast. Sõltuvalt sellest, millist konkreetset joogapuhastust lõpetamas oled, hakka järk-järgult lisama teisi kergelt seeduvaid toite-jooke, puuvilju, juurvilju ja sidrunivett meega. Sammhaaval võta menüüsse tagasi ka aeglasemad toidud: pähklid, teraviljad ja tahked juustud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles