VENE MAFFIA ⟩ Atentaat ristiisa Japontšikule: lask snaipripüssist, mida kasutatakse relvajõududes

Copy
Vjatšeslav Ivankov.
Vjatšeslav Ivankov. Foto: Sergey Ponomarev/AP/Scanpix

28. juulil 2009 tulistati ristiisa Vjatšeslav Ivankovi ehk Japontšikut. Moskva maffiaadvokaat Valeri Karõševi avaldab juhtumi täpsemad asjaolud oma raamatus «Vene Maffia».

Valeri Karõšev, Vene maffia
Valeri Karõšev, Vene maffia Foto: Apollo

Atentaat sooritati kella kaheksa paiku õhtul restorani Taiski Slon juures Horoševskoje maanteel, kus Vjatšeslav Ivankov viibis küllaltki regulaarselt, sest samas lähedal asus härra Ivankovi sõprade büroo. Operatiivtöötajate arvates oli kuritegu hoolikalt ette valmistatud. Killer oli varem endale valmis sättinud varjatud tulepositsiooni, veoki GAZelle kasti restorani vastas maanteel. Kui Vjatšeslav Ivankov restoranist väljus, tulistas mõrvar teda ühe korra Dragunovi snaipripüssist (SVD), mida kasutatakse relvajõududes. Kuul läbistas autoriteedi.

Härra Ivankovi turvamees ja autojuht viisid haavatu algul restorani vestibüüli, siis aga autoga lähedalolevasse Botkini haiglasse. Arstid tuvastasid kõhtu läbiva kuulihaava. Härra Ivankovile tehti raske operatsioon ja arstid ei andnud patsiendi lähisugulastele erilist lootust. Killeril oli piisavalt aega, et märkamatult kaduda. Tulistamiskohta väikese veoauto kastis ei avastatud kohe. Hiljem leidis operatiivjälitusgrupp GAZelle’i kastist SVD seitsme padruniga, hülsi kaliibriga 7,62 ja jahimehenoa, millega killer lõikas auto presentkattesse laskeava. Snaipripüssi kõrvalt leiti sõrmkinnas ja kamuflaažkangast kuub. Sellises riietuses inimene veoauto kastis ei ärata kahtlust. Uurijad pidasid suureks eduks, et nad avastasid autokasti sulguri käepidemel pöidlajälje.

Vjatšeslav Ivankov oli ühtaegu tohutu autoriteet kriminaalsetes ringkondades ja erakordselt populaarne avalikkuse silmis. Tema sõprust ihkasid estraaditähed, kuulsad sportlased ja poliitikud. Muide, ta ise oli õppinud riiklikus tsirkuse- ja estraadikoolis õhuakrobaatika erialal, kuid saanud kukkumise tagajärjel koljuvigastuse. Kahekümneaastaselt abiellus ta assüürlannaga, misjärel hakati teda seostama Assüüria võrgustikuga.

Isegi ennetähtaegsele vabastamisele kinnipidamiskohast eelnes tema käendusele võtmine laulja Jossif Kobzoni ning inimõiguste eest võitleja ja silmaarsti Svjatoslav Fjodorovi allkirjadega.

Allmaailma liidri Vjatšeslav Ivankovi elulugu võib pidada klassikaliseks. Esimest korda mõisteti ta «õige» kuriteo eest süüdi 26aastaselt – selleks oli taskuvargus. Siis esines ta nimi Gennadi Korkovi, hüüdnimega Mongol, väljapressimistega tegeleva bande kohtuasjas. 1972. aastal bande liikmed vahistati, kuid Ivankovil õnnestus karistust vältida. 1974. aasta algul vahistati Vjatšeslav Ivankov seoses kaklusega Gruusia kriminaalidega restoranis Russ. Õiguskaitseorganite andmetel «krooniti» Ivankov just selle kriminaalasja eeluurimise ajal Butõrka vanglas ja ta sai seadusliku varga staatuse. Tollest ajast alates hakkas üha tuntumaks saama ka tema hüüdnimi Japontšik. Arvatakse, et Ivankov sai selle nooruses mõnevõrra pilus silmade tõttu. Kohtus kakluse kohtuasi lagunes, sest tunnistajad keeldusid ütlustest. Kuid miilits ei unustanud teda. 1981. aastal vahistasid KGB töötajad nii Japontšiku kui ka tema lähimad käealused. Sel korral tuli kohtuotsus karm – 14 aastat vabadusekaotust. Hiljem lisati härra Ivankovile karistusaega koloonias sooritatud kuritegude eest, kuid vabadusse pääses kriminaalne liider 1991. aastal tänu tuntud inimeste eestkostele.

Rahvusvahelise tuntuse sai Vjatšeslav Ivankov USAs, kuhu ta sõitis 1992. aastal koos Rolan Bõkovi võttegrupiga. Seal vahistasid FJB agendid Japontšiku 1995. aastal, süüdistades teda fiktiivse abielu sõlmimises USA kodanikuga, ebaseaduslikus riiki sisenemises ja 3,5 miljoni USA dollari väljapressimises kompanii Summit International omanikelt Aleksandr Volkovilt ja Vladimir Vološinilt. Härra Ivankov kinnitas, et püüdis kõigest Venemaale tagastada raha, mis oli varastatud petetud hoiustajatelt Tšarabankis. Ameerika range režiimiga vanglas jäi impulsiivne Vjatšeslav Ivankov endale kindlaks, pekstes kambrikaaslase läbi afroameeriklase vägistamise eest.

Pärast USAst väljasaatmist tuli Vjatšeslav Ivankovil üle elada veel üks kohtuprotsess Venemaal, kus teda süüdistati kahe Türgi kodaniku tapmises ja atentaadis kolmandale türklasele Moskvas 1992. aastal. Vandekohtunikud mõistsid Japontšiku õigeks.

Viimastel aastatel ei kuulnud laiem avalikkus Vjatšeslav Ivankovist praktiliselt midagi. Talle lähedased inimesed rääkisid, et ta keskendus lastelaste kasvatamisele, kirjutas memuaare ja lasteraamatuid. Kui talle meenutati tema möödunud elu, siis piirdus ta tavaliselt repliigiga: «Praegu on teised autoriteedid.» Ta vältis vestlusi kriminaalsetel teemadel. Nagu paljud tema vanuses inimesed, tegeles ta peamiselt oma tervise eest hoolitsemisega. Uurimise peamise versiooni järgi võis atentaat härra Ivankovile olla seotud kriminaalse konfliktiga kahe kuritegeliku klanni vahel, mida juhtisid seaduslikud vargad Aslan Usojan (Vanake Hassan) ja Tariel Muluhhov, rohkem tuntud endise perekonnanimega Oniani. Konflikti ohvriteks oli juba mitu seaduslikku varast nii ühel kui teisel pool. Seejuures kinnitavad operatiivtöötajad, et Vjatšeslav Ivankov, keda alati toetasid slaavi autoriteedid, ei jäänud sugugi neist sündmustest kõrvale ja toetas Vanakest Hassani.

Tariel Oniani vahistati ootamatult 2009. aasta juunis oma eramus eliitkülas Gorki-2, süüdistusega tühise summa väljapressimises. Kohus vahistas seadusliku varga ja teda ähvardas korralik karistus. Operatiivtöötajad ei välista, et Tariel võis kahtlustada oma vaenlasi ja püüda neile kätte maksta. Uurijate arvates võis atentaat Vjatšeslav Ivankovile esile kutsuda täiemahulise verise sõja kriminaalsete klannide vahel. Moskva kriminaaljälituses korraldati juba nõupidamine sellist sõda ennetavate meetmete väljatöötamiseks. Peamise abinõuna nähti kuritegude uurimise aktiveerimist, mille raames saaks esitada kasvõi tühiseid süüdistusi eesseisva kriminaalse sõja liidritele.

9. oktoobril 2009 suri Vjatšeslav Ivankov kliinikus ja tema matused toimusid 13. oktoobril Vaganka kalmistul. Arvukad matuselised täitsid härra Ivankovi haua juurde viiva allee ja lähimad teerajad, teatas RIA Novosti. Matuseliste pärgade seast paistis ka matusetalituse korraldanud Aslan Usojani ehk Vanakese Hassani pärg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles