AK Igas mõrvas on oma loogika?

Helen Pärk
, krimikriitik
Copy
Kirimikirjanik Louise Penny 2018. aastal.
Kirimikirjanik Louise Penny 2018. aastal. Foto: Mpi10/capital Pictures

Kanada krimikirjaniku Louise Penny (1958) romaanis «Tappev külm» saab maalilises Kolme Männi külas elav Clara Morrow oma kunstnikust abikaasalt kingituseks imelise seestpoolt värvitud jõuluehte, millel kolm lumega kaetud mändi ja vaid üksainus sõna: Noël.

Peainspektor Armand Gamache’il ja tema abikaasal Reine-Marie’l on huvitav teise jõulupüha traditsioon, nimelt pakivad nad endale kaasa piknikueine ja veedavad päeva mõrvaosakonnas, lugedes lahendamata mõrvade toimikuid. Üllatuslikult on nende seas ka värske juhtum, kodutu naise mõrv. Asitõendite kastist tuleb välja luuleraamat peakirjaga «Mul on kõik HÄSTI», sees pühendus «Sa haised. Armastusega Ruth», autor on Gamache’ile tuttav ühest tema varasemast juhtumist, mis leidis aset Kolme Männi külas.

CC de Poitiers on ostnud ära Kolme Männi küla kõige suurema ja pahaendelisema hoone, Vana Hadley maja, kuid tema aeg külarahvale ülevalt alla vaadata jääb väga napiks, keegi tapab ta teise jõulupüha hommikul, jääkeegli võistluse ajal, elektrilöögiga. Lühikese ajaga on enesekeskne ja julm naine kogunud endale suure hulga vihavaenlasi.

CC kirjutatud, iidsele Hiina seestpoolt värvimise kunstile tuginev eneseabiõpik «Ole Rahulik», õpetab hoidma värve ja emotsioone eneses, varjama tõelisi tundeid turvaliselt ebasõbraliku ja halvustava maailma eest, sest ainult nii on võimalik saavutada rahu, harmooniat ja tüünust, samanimeline on ka tema hiljuti loodud firma. Kuid täpselt sama nime on juba aastakümneid kandnud Kolme Männi külas elava Mamma ehk Beatrice Mayeri meditatsioonikeskus, kus õpetatakse mediteerimist tšakrate meetodil, saavutamaks sisemise ja välise tasakaalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles