AK ⟩ Tarmuka hollandlanna ülestähendusi Revalist

Kairi Look
, lastekirjanik
Copy
Saarineni maja.
Saarineni maja. Foto: Internet

R­aamatusse «Kirjad läände. Jõuka hollandlanna kõrval-pilk Eestile, kirju aastaist 1917–1929» koondatud kirjade ja ­artiklite autor on hollandlan­na Elisabeth van den Bosch-de Jongh, kelle abikaasa tegutses 1913.–1928. aastani Tallinnas sadama­ettevõtja ja hiljem Hollandi konsulina. Jõukast kodanlase­perest pärit Elisabethi (omadele Bepi) kirjad pakuvad põnevat sissevaadet põhiliselt kõrgema klassi eluolule Esimese maailmasõja lõpus ja värskes Eesti Vabariigis, kus muutused on kiired ja ettearvamatud. Nagu ta ise ütleb: «Me elame ajal, mis teeb ajalugu.»

Intelligentne, südikas ja ettevõtlik Elisabeth võinuks tänapäeval kanda hoopis tähtsamat rolli kui oma eluajal Vene mereväe sadama­inseneri ja diplomaadi abikaasana, kuid ka ses rollis oli ta mehele hea ühiskondliku närvi ning sotsiaalelu korraldajana hindamatult väärtuslik. Bepi terav silm, huumorimeel ja tarmukus peegelduvad kirjades kodustele, toredalt äratuntavad on ka tänapäeva hollandlastele iseloomulik sotsiaalsus, kokkuhoidlikkus ja keerulistes oludes praktiliseks jäämine.

Pärnu maanteel ­Saarineni majas ja suviti Maarjamäe ­lossis elanud pere nägi pealt arvukaid tormilisi ­sündmusi, nagu Oktoobrirevolutsioon, Eesti iseseisvumine, noore ­riigi ülesehitamise rõõmud ja vaevad ning 1924. aasta riigipöördekatse. Lisaks poliitikas toimuvale kirjeldab Bep värvikalt pereelu, kus nelja pisikese lapse, teenijate ja sagedaste külalistega majapidamine ­võtab oma osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles