Kuuraamat, mida Karl Martin Sinijärv ei väsi imetlemast

Karl Martin Sinijärv
Copy
Pildil Easyjei lennuk kuu taustal.
Pildil Easyjei lennuk kuu taustal. Foto: Ross Harwood / AFP / Scanpix

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv kirjutab kahest kuuraamatust: Fatoumata Kebe «Kuu lühiajalugu» ja Mikk Sarve «Kuu».

«Kuu lühiajalugu» on siinkohal pigem ettekäändeks tuletada meelde Mikk Sarve tõepoolest suurepärast raamatut «Kuu». Mulle see lühiajalugude sari iseenesest kohe väga meeldib, aga Kuu-raamat on neil kasinake välja kukkunud, midagi uut seal nagu polnud ja unustatud vana ka väga meelde ei tuletatud, natuke ülejala tundus tehtud. Ok, see asi vast oli uus küll, et Kuu kohta on mõned päris lihtsad asjad veel alles, millest me eriti midagi ei tea. Nojah, ei tea me Maa peal kõike, kus siis Kuu kohta. Halvasti ei ütle, Reaalkooli gümnaaiumitööna oleks tekst imetabane, ent väärika sarja jaoks mitte nii väga. Aga, nagu lühiajaloole kohane, pani ta riiulist haarama järgmist raamatut, mida soovitan teile hulka kindlamal meelel.

Mikk Sarve «Kuu» ilmumisest on tubli seitse aastat möödas ja ma ei väsi seda teost imetlemast ei sisulises ega vormilises mõttes. Olgu-olgu, minu maitse jaoks võiks seal kohalikku pärimust ja rahvaluulet tiba vähem olla, pärimuse- ja looduseinimestega kipub sageli kaasnema mingi uusreligioosne mõõde, millega on raske suhestuda. Ometi on raamat nii hästi liigendatud, et osa võib rahulikult vahele jätta või hilisemaks jätte. Lapsepõlves sai hulk häid raamatuid loetud esmalt nõnda, et looduskirjeldused või ballaadid tuli edasi kerida, et looga edasi minna. Kunagi hiljem, kui momendil midagi lugeda polnud, kuid nälg suur, läksid alla ka ballaadid, loodus ja kaevuvesi.

Kuu kohta aga saab siit täiesti piisavalt teada, lisaks fantastiline kodumaine fotomaterjal Martin Vällikult ja palju muud ülihuvitavat, kaunis ja töötav vormistus pealekauba. Tuntud astrofüüsikult Ene Ergmalt küsiti kunagi midagi Kuu kohta ja ta vastas umbes nii, et Kuu on tema jaoks kosmilises mõttes liiga lähedal ja seetõttu väga ei huvita. No maises mõttes on Kuu üsna kaugel ja intrigeerib endiselt. Suvel on hea soe taevast vahtida – kaegem ka Kuud. Ja haugakem teaduspoolist kõrvale!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles