Karl Martin Sinijärv soovitab teravmeelset ja igavesti lahedat lugemist

Karl Martin Sinijärv
Copy
Elizabeth II.
Elizabeth II. Foto: Ben A. Pruchnie/Pool/Scanpix

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugemiseks S.J. Bennetti vahvat krimiromaani «Windsori sõlm».

S.J. Bennett, «Windsori sõlm».
S.J. Bennett, «Windsori sõlm». Foto: Raamat

Kuningates ja kuningannades on tänapäeval midagi ajatut ja ilusat, ja Briti kuningakojas eriti. Mõistus ütleb, et pool arutut ajalugu on arutu olnud suuresti seepärast, et ebasobivatel, ent ambitsioonikatel isikutel oli eluks ajaks käsutada absoluutne võim. Eluaeg ei pruukinud muidugi pikk olla, sest ambitsioone jätkus teistelgi. Ja objektiivselt on vabariik teadagi etem. Süda aga sõnab, et monarhia turvalisusel on siiski võlu ja mõneski mõttes on Elizabeth II tänaseks Maailma Kuninganna ja meie kõigi ühine vanavanaema. Kui maailm peaks endale iga paari aasta takka presidenti valima, ja veel otse, siis tuleks sellest ainult tüli ja pahandust kõigis võimalikes vormides. Inimene ei jaksa kogu aeg teadlik kodanik olla, vahepeal võib tunda end ustava alamana.

Et kuninganna teismeeast saati omal tasasel moel kuritöid lahendanud on ja nüüd, küllaltki küpses eas, sest harjumusest loobunud pole, tuleb mõningase üllatusena, et mitte öelda ilukirjandusliku liialdusena. Ja milleks meile ilukirjandus, mis ei liialda! Seepärast on „Windsori sõlm“ üks viimase aja vaimustavamaid raamatuid ja päris kindlasti ääretult veetlev kriminaalromaan. Tohiks ennustada edu nii klassikalise britikrimi sõprade seas kui kuningliku elu telgitagustest huvitujate hulgas. Samas pole ta miski poole mõtte pealt lendu lastud asjake, et võtame aga mõtte, mis parasjagu jabur ja kukume vinte peale keerama. Täiesti usutavalt meie (või, noh, pigem brittide) kaasajas toimiv ja toimetav teos, mille loomiseks on üksjagu taustatööd tehtud.

Omaette toon esile sooja teravmeelsust ja harvaesinevat usutavust nagu ka selge kaasaelamisega tehtud tõlget. Igavesti lahe lugemine ja enamgi veel. Näikse kujunevat paljutõotavaks sarjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles