VIDEO ⟩ Urmas Reinsalu eelmisest valitsusest: see oli nii paganama põnev aeg

Copy
Urmas Reinsalu esitles raamatut "Välisminister".
Urmas Reinsalu esitles raamatut "Välisminister". Foto: Konstantin Sednev

Urmas Reinsalu esitles kolmapäeval Solarise Apollo raamatukaupluses enda uut raamatut «Välisminister». Esitlusel nimetas ta kolm põhjust, miks selline raamat kirja sai pandud.

Esitlusel küsis Mart Luik, miks otsustas Urmas Reinsalu kirjutada raamatu eelmises valitses välisministrina töötamise ajast.

«See oli nii paganama põnev aeg,» selgitas Reinsalu, kes pole nii sündmustetihket aega oma poliitikukarjääris veel näinud. Valitsuses oli pidev väärtuste konflikt ja selle võitlus kestis kuni viimaste päevadeni. «See oli väga isevärki valitsus,» sõnas ta.

Teiseks on see Reinsalu lugu koroonakriisist. Kui 20 aastat on mööda läinud, meenutame hiljem, mida keegi sel ajal tegi ja igaühel on oma lugu. «Mulle tundus, et olin sündmuste epitsentris,» selgitas ta ja märkis, et tahtis kirjeldada seda, kuidastuli tundmatuga silmitsi seistes esmased otsused vastu võtta.

«Kolmandaks on raamat ennekõike poliitikast, kuidas sünnivad poliitilised otsused. Tahtsin selgitada tagapõhja ja seda, kuidas tekivad kokkulepped poliitikute vahel,» rääkis Reinsalu. «Need on alati väga stressirohked.»

Esialgu mõtles poliitik, et võiks raamatu kirjutada ka siis, kui on juba vana ja tal on selleks rohkem aega. Siis aga mõistis, et vanaduses oleks ta palju leplikum, mistõttu tuleks raamat igav. Praegu on emotsioonid veel värsked. 

«Faktide osas kirjutan alla, valet te sellest raamatust ei leia,» lubas Reinsalu. «Kas on erapooletu? Absoluutselt ei ole. See on ainult minu vaade.»

Vaata esitlust järele siit!

***

Urmas Reinsalu, «Välisminister».
Urmas Reinsalu, «Välisminister». Foto: Raamat

«Välisminister» annab haarava ja avameelse vaate Eesti sisepoliitika ja välispoliitika telgitagustesse muutusterikastel aastatel. Urmas Reinsalu oli Eesti välisminister 2019-2021. Ta kirjeldab sündmustes osalejana ülemaailmse koroonakriisi algust ja valitsuse tegevusi ning otsuste kujunemist eriolukorra ajal.

Sel ajal sai Eesti ÜRO julgeolekunõukogu liikmeks ning autor avab Eesti tegevust julgeolekunõukogus ja rahvusvahelistes kriisides. Olulise tähelepanu all on Eesti suhted Venemaaga.

Teoses vaadatakse avameelselt tagasi Isamaa, EKRE ja Keskerakonna valitsuse sünnile ning sisesuhetele valitsuses. Reinsalu on poliitik, kel on asjade kohta oma kindel arvamus, seetõttu ei jäta see raamat lugejat ükskõikseks ja võimaldab lugejal elada läbi Eesti ja maailma kaht aastat täis draamat, vastasseise ja ootamatusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles