SOOVITUS ⟩ Vaimukas ja kaasahaarav lugu psühholoogiast läbi psühhoterapeudi enda kogemuse

Copy
Foto: Shutterstock

Raamatublogija Laura-Kristiina Valdson luges Lori Gottliebi teost «Võibolla sa peaksid kellegagi rääkima» ja jagab oma lugemiselamust.

Lori Gottlieb, «Võibolla sa peaksid kellegagi rääkima».
Lori Gottlieb, «Võibolla sa peaksid kellegagi rääkima». Foto: Raamat

Lori Gottlieb on kõrgelt hinnatud Los Angelese psühhoterapeut, kelle igapäevaseks tööks on aidata eluraskustes patsientidel end leida. Oma autobiograafilises raamatus «Võibolla sa peaksid kellegagi rääkima» toob ta lugejateni lood mõnest oma patsiendist. Ühteaegu vaimukalt ja empaatiliselt jutustab ta maailmaga pahuksis olevast Hollywoodi produtsendist, noorest äsja abiellunud vähihaigest, elus alla andnud pensionärist ning keerulistes suhetes olevast noorest neiust.

Ent samal ajal kui ta patsiente aitas, lagunes Lori enda maailm koost. Mees, kellega ta arvas et abiellub, jättis naise ootamatult maha. Ühel hetkel avastab ta ise end terapeudi juures, üritades end uuesti leida. Ootamatult leidis ta enda ja oma patsientide mõttemustrites sarnasusi, mida ilma terapeudi kolmanda vaatepunktita poleks leidnud. Teatud mõttes ongi raamat pilguheit iseendasse, kuid samas ka probleemidesse, millega tema patsiendid ning paljud meist elus kokku puutuvad.

Lugesin selle raamatu nelja päevaga läbi, ilma tööpäevadeta oleks isegi kiiremini läinud. Psühholoogia ja inimeste käitumine on huvitanud mind terve elu. Uutmoodi kogemus oli lugeda psühholoogiast läbi psühhoterapeudi enda töö ja kogemuse. Kui üritada seda raamatut kuhugi žanrisse liigitada, siis oleks see segu eneseabist, psühholoogiast, kuid samas ka autobiograafiast ja memuaaridest. Vaheldumisi patsientide lugudega räägib Lori enda eluloost ja sellest, kuidas terapeudi ametini jõudis. Tegu pole raske ja igava lugemisega, vaid kaasahaaravalt ja kohati vaimukalt kirjutatud raamatuga. Minule andis see raamat uusi vaatepunkte ja pani hoopis teise pilguga nägema psühhoteraapiat. Irooniline, aga suhtusin sellesse varem väga skeptiliselt. Tegelikult inimesed kasvavad suhetes teistega, nagu autor raamatus kirjutab.

«Meile aga õpetatakse veel midagi, millest tegelikult ei saa aru enne, kui oled tuhandeid seansse läbi viinud – inimesed kasvavad suhetes teistega. Meil kõigil on vaja, et keegi meid vahel julgustaks ning ütleks, et usub meisse. Et näeb võimalusi ja potentsiaali, mida me ise ei pruugi näha. Et on ka teisi võimalusi. Terapeutide ülesanne on aidata inimestel nende lugusid ümber kirjutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles