GALERII ⟩ Tallinna Linnateater andis välja raamatu teatrikunstnik Aime Undist

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

5. oktoobril esitles Tallinna Linnateater Salme kultuurikeskuses uut ja säravat kildu oma kunstnikuraamatute mosaiigis, valmis sai raamat «Aime Unt». Aime Unt ise sündmusel osaleda ei saanud, aga kõik õnnitlused jõudsid temani.

Mahukas teos annab ülevaate teatrikunstnik Aime Undi pikast ja isikupärasest loometeest ning koostööst paljude nimekate lavastajatega, unustamata ka Undi pedagoogitööd, mis on andnud tuule tiibadesse tervele põlvkonnale Eesti teatrikunstnikele.

Raamat «Aime Unt».
Raamat «Aime Unt». Foto: Raamat

Raamatusse on koondatud ligi seitsesada fotot ja kavandit, samuti Aime Undi mõtisklusi, mälestusi, intervjuukatkeid jpm. Raamatu koostaja on Kadi Herkül, kujundaja Katre Rohumaa, keeletoimetaja Mari Tuuling, materjalid digiteerisid Katre Rohumaa, Siim Vahur ja Mart Laul. Väljaandmist toetas Eesti kultuurkapital.

Aime Unt, kes tähistas raamatuesitlusega samal päeval oma 80. sünnipäeva, töötas Tallinna Linnateatris (omaaegses Eesti NSV Riiklikus Noorsooteatris) kunstnikuna aastatel 1969–1977 (1970–75 peakunstnikuna) ja 1995–2002, ta on olnud Tallinna Draamateatri peakunstnik aastatel 1977–89 ning teinud kujundusi mitmetes teistes Eesti teatrites.

Suur hulk Undi varajastest lavakujundustest sündis koostöös Mikk Mikiveriga, hiljem tegi ta tihedat koostööd Jaanus Rohumaaga, aga nende kõrval peitub tema kunstnikuportfellis värvikas palett lavastajaid Adolf Šapirost ja Ülo Vilimaast verinoorte debütantideni. Töö noortega on Aime Undi jaoks alati oluline olnud ja mitmete tänaste juhtivate teatrikunstnike jaoks, nagu Iir Hermeliin, Ene-Liis Semper, Pille Jänes jt on ta õpetaja. Aastatel 1980–99 töötas Aime Unt Eesti Kunstiakadeemia õppejõuna, millest 1994–99 oli professor ja stsenograafiaosakonna juhataja, aastast 1999 emeriitprofessor.

Isikupärane käekiri – tundlik koloriit, huvitavad ruumilahendused ja kõnekas tinglikkus – on toonud Undile korduvalt teatrikunsti aastaauhindu, samuti preemiad Balti triennaalilt ja Praha kvadriennaalilt.

Tallinna Linnateater alustas kunstnikuraamatute väljaandmist 2017. aastal Raivo Põldmaa algatusel. Lisaks Aime Undile on ilmunud raamatud Kustav-Agu Püümanist, Mari-Liis Külast ja Jaak Vausist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles