GALERII ⟩ Uus kokaraamat «Baltic Chefs» viib gastronoomilisele rännakule mööda Baltimaid

Copy

Suletud piiride (ja restoranide) ajastul on kulinaarsed katsetused köögis saanud paljude jaoks uueks reaalsuse eest põgenemise viisiks. Kui väljas söömine on muutunud tabuks ja koju tellitav valmistoit kenakesti ära tüüdanud, on viimane aeg võtta ohjad enda kätte ja asuda valmistama meelepäraseid restoraniroogi oma koduses köögis.

Projekti «Baltic Chefs» meeskonna koostöö on olnud viljakas – selle aasta suvel pildistati Eestis, Lätis ja Leedus materjali kokaraamatu jaoks, mis sisaldab 90 retsepti Baltimaade tuntud kokkadelt, koostisosade nimekirju, valmistamisõpetusi, autorite kommentaare ja roogade fotosid. Originaalseid toiduteemalisi mõtteid jagavad raamatus ka kolme riigi toidublogijad.

«Läänemere piirkond on kuulus oma toidutraditsioonide poolest. Laialt levinud delikatesside kõrval tahtsime tutvustada ka seda, mida kokad ise kõrgelt hindavad ja armastavad. Nüüd saab igaüks valmistada oma köögis hõrke roogi nii, nagu seda tehakse parimates restoranides. Arvame, et see on suurepärane võimalus tutvustada lugejatele Baltimaade toidukultuuri,» räägib projekti «Baltic Chefs» eestvedaja peakokk Artūrs Arnicāns.

Muuseas, ka Artūrsilt on raamatus kaks retsepti: männiokka- ja rosmariinimarinaadis põdraliha ning Arktika paalia maasikate ja kurgiga. Retseptide kõrval on avaldatud ka iga koka lühike monoloogintervjuu.

«Püüame avada isiksusi ja anda edasi iga koka sisemaailma sügavust, sest road tähendavad sageli emotsionaalse sideme loomist. Igaühes roas on peidus lapsepõlvemaitsed, isiklikud eelistused ja laiast maailmast saadud kogemused. Seepärast ei saa roogi vaadata eraldi neid valmistanud koka isiksusest. Kui meie meeskonnale öeldi tänusõnad selle eest, et oleme sellise projekti ette võtnud, saime kinnituse, et see kõik pole olnud asjata,» räägib projekti «Baltic Chefs» juht Emil Jonins.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles