LUGEMISSOOVITUS Klassikaline britikrimi, mis pakub mõnusat ajaviidet

Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Clara McKenna romaani «Mõrv Morrington Hallis».

Kel meeldib lasta end elegantsel põnevuslool pealt sajandi tagusele Inglismaale kanda, see kasutagu juhust. «Mõrv Morrington Hallis» sisaldab kõike, mis klassikaline britikrimi sisaldama peab – hiiglaslik jahedavõitu häärber oma veel jahedamate vaesunud aadlikest elanikega, tõuhobused, teejoomised, Epsomi derbi ja äsja teedele ilmunud jõuvankrid, pruun õlu kohalikus pubis ja veidrad vikaarid, kuningas ja Ameerika tõusikud…

Clara McKenna, «Mõrv Morrington Hallis».
Clara McKenna, «Mõrv Morrington Hallis». Foto: Raamat

Kõlab üksjagu limaselt ja triviaalselt, ent pole seda ometi mitte. Siin žanris või nišis on juba nii tihe trügimine ees, et olemasolevatest ning korduvalt läbikirjutet elementidest vähegi uudse ja huvitavana mõjuva tulemuse kokkumonteerimine lõpeb enamasti ebaõnnestumisega. Praegu, näe, lõppes õnnestumisega. Päris värskelt mõjub lugu tervikuna, aga ka tegelased ja ajastutunnetus. Ühest küljest on igati tänapäevane raamat, aga teisalt ehk peabki meie aja lugejale tolle aja asjadest nimelt nõnda kirjutama. Ja hoidma meeles, et ka toonane, ilmasõja-eelne aeg oli mitmete hoiakute muutumise ja murdumise aeg ning üha avastada, kui mitmes mõttes toonane maailm tänasest viletsam oli. Seda viimast ei saa õigupoolest unustada ühtki ajaloolist romaani lugedes, käsitlegu see siis mäherdust ajajärku iganes.

Ajaviide? Seda muidugi. Ent nood tunnid, mis kuluvad rännates meeleilmas teise aegruumi, on enamasti asjalikult kasutet. Inimene saab oma ajastu ja elustuga märksa paremini toime, kui on äsja kasvõi korraks kogenud teistsugust tegelikkust. Toda tunnet siin Morrington Halli asukad lahkesti pakuvad.

Päris mitmel korral tulevad lugedes meelde Jessica Fellowesi «Mitfordide mõrvalood» (tost sarjast ilmus äsja eesti keeli juba kolmas lugu «Skandaal»), aga Fellowes lisab vanale heale magusa krutskina veel põhinemise päriselt toimunud sündmustel ja päriselt elanud inimestel, segades tõsiasjad ja väljamõeldise peenelt üheks. Mitfordide juurde tagasipöördumist tuleb britikrimi austajale ikka ja jälle soovitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles