LUGEMISSOOVITUS ⟩ Lustakas lugu ajalehest, mille eesmärgiks on teatada iseäralikust ja imelisest kõikjalt maailmast

Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugemiseks C.K. McDonnelli vahvat romaani «Kummalised Sõnumid».

«Kummalised Sõnumid» on ajaleht, mis avaldab artikleid pealkirjadega stiilis «Neitsi Maarja hoidis ära terroristide rünnaku» või «Šveitsi pole olemas». Kõiksugu kummalist kraami, mida inimesed arvavad maailmas juhtunud olevat. Libauudiste, Rohke Debelaki ja tõejärgsuse käes karastunud inimeste jaoks pole siin miskit liiga uut ega jaburat. Asjalood nagu tänapäeval ikka. Asjalugudel õnnestub siiski käest ära minna juba esimestest lehekülgedest alates ning piisavalt palju jääb lahtiseks, nii et kogenud raamatunina haistab siit järjekordset lustakat raamatusarja kasvavat.

C.K. McDonnell, «Kummalised Sõnumid».
C.K. McDonnell, «Kummalised Sõnumid». Foto: Raamat

Mille vastu ei tohiks hea huumori sõbral küll midagi olla. «Kummaliste Sõnumite» õhkkond kangastab vaimusilma ette kunagise vaimustava telesarja «Black Books» ja selle pidevalt toriseva ja purjutava raamatukaupmehest peategelase, kes andis oma parima, et ta poest kunagi ühtegi raamatut ei ostetaks. «Kummaliste Sõnumite» peatoimetaja veeretab oma tegevuse(tüse)ga samuti ajalehe ilmumisele mitmesuguseid takistusi ette. Ja mitte ainult tema. Loomulikult sehkendavad segaste ajakirjanike, ilmsüüta ilmarahva ja avaldamiseks toodavate mõeldiste vahel ringi üleloomulikud tegelased ning mustad jõud.

Üleloomulikuga on kole kerge oma raamat ette põhja lasta, natuke üleekspluateeritud on see teema viimaste kümnendite kirjanduses ja klišeedesse kukkumine seega lihtne. Üleloomuliku loomulikuks kirjutamisega saab McDonnell siiski hakkama, tema loodud «päris» maailm on piisavalt arulage ja kentsakas, et «mittepärised» ses normaalsetena tunduda võiksivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles