SPIKKER ⟩ Mida kinkida inimesele, kellel on kõik olemas? (1)

Copy
Pilt on illustreeriva tähendusega.
Pilt on illustreeriva tähendusega. Foto: Shutterstock

Jõuluvana koputab peagi uksele, kuid kas tal ka midagi kingikotti panna on? Kindlasti on meil kõigil lähedasi, kellel on justkui kõik olemas, kuid keda sooviks siiski pühade ajal üllatada. Kinkide puhul polegi nii oluline nende väärtus, vaid ennekõike nende taga peituvad soojad soovid. Ehk on hea raamat just üks nendest kinkidest, mis ajatut väärtust omab ja kingipakki sobib. 

Apollo Kaupluste ostujuht Annika Pilt on teinud kingituse valimise veidi lihtsamaks ja mugavamaks, jagades omaltpoolt kingisoovitusi. Seda kõike ikka selleks, et ettevalmistused jõuludeks sujuks viperusteta, ning et jõuluootus ja jõulurõõm ei muutuks jõuluhulluseks.

Kingitused, mis harivad

  • Kultuurihuvilistele soovitame raamatuid armastatud eesti autoritelt. Tõnu Õnnepalu «Viimane sõna» on kogumik tsitaate Õnnepalu teostest. Andrus Kivirähki raamat «Mälestused» püüab lahti mõtestada, millest võiksid rääkida asjad, mis vedelevad pööningul või aianurgas, lauasahtlis või tolmu kogunud kapi otsas. Kristiina Ehin ja Pamela Maran ei vaja samuti pikka tutvustamist. Nende raamatud «Janu on kõikidel üks» ning «Eesti vanaemade lood ja salatarkused» võiks kõnetada samuti paljusid kirjandushuvilisi.
  • Spordisõpradele võib raamat olla samuti väga mitmekesine kingivalik. Kimi Räikköneni elu ja karjääri kõrvalt jälginud spordiajakirjanik Heikki Kulta jagab tuntud sportlasest meenutusi raamatus «Iceman. Kimi teekond». Allen Espenberg on kokku kogunud kõige kummalisemad, naljakamad, tobedamad ja rumalamad spordialad, mis maailmas on leiutatud. Põhjaliku ülevaate neist spordialadest leiab raamatust «Kiiksuga sport. Need ei ole olümpiaalad», peale mille lugemist on kõhutäis naeru garanteeritud.
  • Teadmishuvilisest investeerijale. Investeerimine ja mängud aktsiaturul on uus ja huvitav valdkond, mida avastab üha rohkem inimesi. Seetõttu on teadmishimulise kingivalikus mitmeid raamatuid, mis sobivad nii algajale, kui ka mõningase kogemuse omandanud investeerijale. Kuidas talitseda emotsioone, kahtlust ja ärevust? Kuidas langetada õigeid otsuseid ja vältida vigu? Kuidas olla hea investor? Sellele kõigele leiab vastused Tiiu Lumbergi raamatust «Investeerimine – põnevust pikaks ajaks», kus autor selgitab, miks iga inimene peaks investeerima.
  • Investeerida võib ka iseendasse! Inimsuhetele ja personaalse arengu uurimisele pühendunud koolitaja, lektor ja kirjanik Christel Petitcollin pakub raamatus «Ma mõtlen liiga palju» praktilisi õpetusi ja juhtnööre, kuidas suunata oma pulbitsevat vaimu nii, et taastada sisemine rahu ning terviklikkuse tunne. Kuidas vähendada stressi, kuidas vabaneda negatiivsusest, kuidas lõpetada ülemõtlemine, kuidas leida oma eesmärk? Nendele küsimustele annab vastuse Jay Shetty oma raamatus «Mõtle nagu munk», mis sobib kingituseks igas vanuses inimesele.
  • Toidugurmaanidele on tuntud eesti telekokk Joel Ostrat kokku pannud raamatu, mis aitab kodustes tingimustes valmistada restorani väärilisi sööke. «Suure õhtusöögi kokaraamat» on kingitus kogu perele, kus kõik saavad anda oma panuse, et kodus väike restoran avada ja hõrgutavat õhtusööki nautida. Söögielamusi pakub ka raamat «Appi, kõht on tühi!», mis keskendub just pere nooremate maitse-eelistustele, pakkudes lihtsaid retsepte lapsepõlve lemmikute näol.
  • Pere pisematele! Lastele meeldib ikka ja jälle leida kingikotist lõbusaid mänge ja mänguasju, kuid alati on õige valik ka üks kaasahaarav lasteraamat. Potteri fännid rõõmustavad taaskord uue illustreeritud raamatu «Harry Potter ja Azkabani vang» üle, Lotte sõpradele sobib kingikotti panna aga hoopis uute seiklustega «Leiutajateküla lood». Pere väiksematele lastele leidub põnevust ka raamatus «Mõmmisalu lood» ning õhtujuttude hetked aitab sisustada kaunis Beatrix Potteri kirjatükk «Kogutud lood», kust leiab rikkalikke illustratsioone ja fantaasiaküllaseid lugusid.
  • Kuidas nutisõbrast last koos perega aega veetma meelitada? Selleks on nutikas nutimäng «Pictionary Air», mis toob pere kokku ja muudab koosolemised lõbusaks. Pere pisikeste tegelastega on tore koos mängida näiteks lauamängu «Tähelepanelik päkapikk», mis treenib keskendumist, mälu ja reflekse. Toredat meelelahutust pakuvad ka seltskonnamängud «Veame kihla» ja «Ticket to ride: Europe».
  • Kingid, mis paitavad muusikasõprade kõrvu! Muusikamaailm üllatab alati aasta lõpus, mistap on jõulukingi valik alati lai. Huvitavad leiud on näiteks taasühinenud ABBA viimane album «Voyage» ja Adele album «30», mis juba praegu muusikaedetabeleid vallutab. Mõlemad mainitud albumid leiab nii CD-plaadi kui ka vinüülina. Muusikaelamust pakuvad ka Rolf Roosalu ja Tiit Kikase kirikukontserdid, mis on saanud kogumikuks. Eesti nu-folk-ansambel PUULUUP eristub aga tugevalt teistest artistidest oma värske albumiga «Viimane suusataja», mis sobib kenasti just folgisõbra kingikotti.
  • Humoorikas ja praktiline on märksõnad, mida tasub kinki valides meeles pidada, seda eriti juhul, kui ei olda päris kindel, mida lähedane kingikotist leida sooviks. Raamatupoodides ei piirdu valik vaid kirjandusega, sealt võib leida ka valiku ruumilõhnastajaid, käsitööšokolaade, termospudeleid või hoopis sokke.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles