Lasteraamat, millest vaimustud juba enne sisulise lugemise alustamist

Raamatuportaal
Copy
William Joyce, «Olli otsingud».
William Joyce, «Olli otsingud». Foto: Raamat

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda William Joyce'i vahvat raamatut «Olli otsingud».

Kui lastekat suvalise koha pealt lahti lüües kohtad sõnaühendit «maailma esimene rämpsust valmistatud ründemaastur», siis annab see kuhjaga lootust. Ja kui kohe sealsamas lähedal ütleb keegi Õnnekivi: «Mina ei ole tõesti selleks loodud, et palju rabada. /- - -/ Ma olen lihtsalt õnnekivi.», siis hakkad raamatust vaimustuma juba enne sisulise lugemise alustamist. Meenuvad read eestimaise lastekirjanduse klassikast «Las traktor töötab, tema on rauast. Mina olen vaene väikene.» (Vladimir Beekmani Aatomiku-lugudes ütles nõnda laisk pooljuhipirts.)

Nii on, et parimad lasteraamatud kannatavad lugeda ükskõik mäherduses vanuses. Ja see siin on üks säherdune. Jah, muidugi ostke ta oma armsate murdjakääbikute maailmapildi avardamiseks kottu ärr. Aga kui va põlvkonnad on suureks saanud ja omaula pääle läinud, siis laenake raamatukogust ja nautige täiel vanainimeserinnal tõepoolest südamlikku lugu. Lugu on põnev ja krutskitega ja eriskummaline ja jääb mingit pidi kindlasti hinge ja südame sisse/külge. Kui hing ja süda alles on. Loodetavasti on.

Pildimaterjal ja teletaust on sootuks teine teema – ühele tipptaseme lastekale kulub kõrgema klassi visuaal alati marjaks. Ja telesarja turunduslikku tähtsust ei maksaks samuti alahinnata. Kuigi «Olli otsingud» löönuks küllap maailmalaiuselt läbi ka ilma silmvaatava toeta. Lihtsalt nii hea raamat on. Puhas rõõm soovitada. Tehke järele ja/või makske kinni!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles