6 põnevat raamatut, mida on sügisõhtul tore lastele ette lugeda

Foto: Shutterstock
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

November oma vihmakrabinate ja pikkade pimedate õhtutega on justkui loodud mõnusaks koduseks olemiseks. Miks mitte koguda mõnel õhtupoolikul pere mudilased kokku ja korraldada neile üks vahva hubane ettelugemisõhtu? Magnus ja mamma, Kriimik ja Porikäpp, Marten ja Mihkel, Julius ja härra Maru ning Ruuben ja Tobias ootavad kannatamatult uute sõpradega kohtumist. Loomulikult võib need raamatud ette võtta ka unejutuna või miks ka mitte hommikuloona – toredaid elamusi pakuvad need lugemisajast hoolimata.

Meelike Saarna, «​Mis me täna teeme?».
Meelike Saarna, «​Mis me täna teeme?». Foto: Raamat

«​Mis me täna teeme?»

Meelike Saarna

Illustreerinud Kadri Ilves

Kirjastus Tammerraamat

2022

4-aastane Magnus ja mamma on suured sõbrad. Sel ajal, kui poisi ema-isa tööl ja suured vennad koolis-trennis on, teevad nad üheskoos nii mõndagi põnevat. Kord valmistatakse mere ääres uhke sünnipäevatort, siis mängitakse kurja hunti ja padjasõda või lustitakse padjabasseinis. Ükskõik, kas Magnus pakub ise mängu välja või küsib: «Mis me täna teeme?», mamma on alati valmis Magnusega koos maailma avastama. Ainult siis, kui on eitahapäev, pole poisil mängutuju. Aga sõbrad on Magnus ja mamma sellest hoolimata.

***

Annie M. G. Schmidt, «Kriimik».
Annie M. G. Schmidt, «Kriimik». Foto: Raamat

«Kriimik»

Annie M. G. Schmidt 

Illustreerinud Fiep Westendorp

tõlkinud Kairi Look

Kirjastus Eesti Raamat

2022

Ükskord elas üks tüdruk, kellele meeldis üle kõige põnevaid asju teha. Nende asjade tegemise käigus hakkas kõik ümbruses leiduv mustus ja räpp eriti hästi külge. Et tüdruk oli peaaegu kogu aeg kriim, kutsuti teda Kriimikuks. Puhas ei püsinud ka tüdruku lemmikloom, koer Porikäpp. Vahel harva, nii umbes pool tundi pärast vanniskäiku, olid nad küll puhtad ka. Siis aga leidis seiklushimu ja seejärel ka mustus nad jälle üles.

***

Ilmar Tomusk, «Julius, mida sina suvel tegid?».
Ilmar Tomusk, «Julius, mida sina suvel tegid?». Foto: Raamat

«Julius, mida sina suvel tegid?»

Ilmar Tomusk 

Illustreerinud Hillar Mets

Kirjastus Tammerraamat

2022

Kuueaastasele Juliusele meeldib pigem kuulamine kui rääkimine. Kui suvi läbi saab, lähevad lapsed taas Männikäbi lasteaeda. Kasvataja Mare küsib kõigilt lastelt, mida nad suvel tegid. Juliusel on nii huvitav kuulata, kuidas Andrei õppis rulluiskudega sõitma, Voldemar korjas mustikaid ja Leelo käis Soomes. Kui kasvataja Juliuse poole pöördub, ei oska poiss esialgu miskit kosta, siis aga tuleb talle meelde, kuidas juunis viisid ema-isa ta vanaema-vanaisa juurde maale. Ühest asjast rääkimine viib aga järgmise pajatuseni, nii et Juliusel läheb hoopis meelest ära, et tegelikult talle rääkimine ei meeldi.

***

Kadri Hinrikus, «Vennalikud lood».
Kadri Hinrikus, «Vennalikud lood». Foto: Raamat

«Vennalikud lood»

Kadri Hinrikus 

Illustreerinud Heiki Ernits

Kirjastus Tammerraamat

2022

Perekond Murel koosneb emast, isast ja kahest vennast: seitsmesest Martenist ja kolmesest Mihklist. Nad elavad täiesti tavalises linnas tavalises majas ja teevad täiesti tavalisi asju, nagu joonistamine või aiatööd või maasikal käimine. Ometi on kõik päevad isemoodi ja lõpevad üllatusega. Ehk polegi perekond nii tavaline? Või on tavaline see, et iga päev on eriline?

***

Piret Jaaks, «Härra Maru mustikapood».
Piret Jaaks, «Härra Maru mustikapood». Foto: Raamat

«Härra Maru mustikapood»

Piret Jaaks 

Illustreerinud Joonas Sildre

Kirjastus Varrak

2022

Maru on küll kõigest 6-aastane, kuid oma noorest east hoolimata härra mis härra. Just nagu tema isa Sakamoto, kes kaugel Jaapanis äriasju ajab, armastab ka härra Maru kanda pintsakut ja lipsu. Maru loodab, et õige pea täidab isa oma lubaduse ja võtab ta Jaapanisse tööle kaasa. Ehk juhtub see juba suvevaheajal, mil on lasteaiast puhkus?

***

Heidi Raba, «Ruuben, Tobias ja Lilli».
Heidi Raba, «Ruuben, Tobias ja Lilli». Foto: Raamat

«Ruuben, Tobias ja Lilli»

Heidi Raba 

Illustreerinud Kadri Kurema

Kirjastus Tänapäev

2022

Ühes väikeses külas Kullerkupu tänava majas number 6 elab Tobias Toomepuu, kellele meeldib ringi tuisata ja kanadele, eriti oma parimale sõbrale Lillile laulda. Tema vennale Ruuben Toomepuule meeldib aga üle kõige igasugu asju leiutada. Emal-isal on oma tegemised. Seetõttu peab Ruubenile meeldima ka Tobiast ja tal pidevalt järel käivat Lillit valvata. Ehk polegi see nii halb kui möödunud suvel, mõtleb Ruuben. Lubavad ju vanemad poisile võrrijuppe muretseda ja Tobiaski on kasvanud nii suureks, et temaga koos annab samuti ühtteist ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles