LÕIK RAAMATUST ⟩ Matthew Perry ehmatavast kogemusest: sain süsti kell 11 hommikul, ärkasin üksteist tundi hiljem hoopis teises haiglas

Copy
Matthew Perry.
Matthew Perry. Foto: Shutterstock

«Sõprade» armastatud staar Matthew Perry viib lugeja raamatus «Sõbrad, kallimad ja suur hirmus asi» nii oma töö- kui ka eraelu telgitagustesse. Tema eduaastad teles ja Hollywoodi filmides olid täidetud laastava alkoholismi ja uimastisõltuvusega. Valusalt iroonilises ja lõikavalt ausas loos paljastab Perry lapsepõlves peituvad alaväärsuskompleksi ja tähelepanuvajaduse juured ning räägib midagi varjamata oma paljudest läbikukkunud suhetest.

«Tere, minu nimi on Matthew, kuigi sa ehk tunned mind teise nime all. Sõbrad kutsuvad mind Mattyks. Ja ma peaksin olema surnud.»

Matthew Perry, «Sõbrad, kallimad ja suur hirmus asi».
Matthew Perry, «Sõbrad, kallimad ja suur hirmus asi». Foto: Raamat

Nii algab tema kaasahaarav ja kohati lausa uskumatu lugu, mis viib meid peadpööritavale sõidule Ameerika mägedel, mis algab juba lapsepõlves purunenud perest tingitud alkoholilembuse ja kuulsusejanuga. Ta oli üks maailma kõige kuulsamaid staare ja teenis nädalas miljoneid, kuid püüdis samal ajal vahelduva eduga välja rabeleda mitmete sõltuvuste küüsist, elades ühes haiglas, võõrutusravikeskuses ja kainusmajas teise järel.

Üks hetk tema elust

Mingil hetkel otsustasid võõrutusgeeniused, et minu «kõhuvalu» võiks leevendada, kui panna mu seljale mingi pentsik meditsiiniseade, aga selleks oli vaja operatsioon. Niisiis olin terve öö üleval ja võtsin järgmisel päeval eesseisva operatsiooni ootuses 1800 mg hüdrokodooni. Opisaalis andsid nad mulle propofooli, teate ju küll, seda uimastit, mis Michael Jacksonile otsa peale tegi. Ma sain sealsamas ja samal hetkel teada, et Michael Jackson polnud tahtnud vinti peale keerata, vaid selle täiesti maha võtta. Null teadvust. Veel üks talent, kes langes selle hirmsa tõve ohvriks.

Ma sain süsti kell 11 hommikul. Ma ärkasin üksteist tundi hiljem hoopis teises haiglas. 

Selgus, et propofool oli peatanud mu südame. Viieks minutiks. See polnud südamerabandus – joon ei tõmmanud kriipsuks –, aga miski ei tuksunud.

Ma söandaksin paluda, et palun tee nüüd raamatu lugemisse viie minuti pikkune paus (vaata oma telefoni), algusega nüüd.

[Sisesta siia viis minutit oma aega.]

See on kuradima pikk aeg, on ju?

Neljateistkümnendaks sünnipäevaks tellis isa Matthew'le tantsija nimega Polly Darton. Selliseid asju ei ole võimalik välja mõelda.
Neljateistkümnendaks sünnipäevaks tellis isa Matthew'le tantsija nimega Polly Darton. Selliseid asju ei ole võimalik välja mõelda. Foto: Pilt raamatust

Mulle räägiti, et mingi lihaseline Šveitsi tüüp, kes kohe üldse ei tahtnud, et «Sõprade» kutt tema laual otsad annab, oli mind elustanud kogu selle viis minutit, tagudes ja muljudes mu rinda. Kas ta oleks kolmandal minutil alla andnud, kui ma poleks «Sõprades» olnud? Kas «Sõbrad» päästsid jälle mu elu?

Seda kõike ja paljut muud jagab armastatud näitleja ja stsenarist nüüd kogu maailma lugejatega lootuses, et sellest on kasu neil kõigil, kes on langenud sõltuvuse lõksu ja tunnevad, et on oma hädaga üksi. See on erakordne lugu, kirjutatud südamest, huumori ja soojusega nõnda, nagu seda ainult Matthew Perry teha suudab.

«Sõbrad, kallimad ja suur hirmus asi» on meeldejääv ja südamesse pugev raamat, ühtaegu intiimne ja silmiavav ning sunnib naerma läbi pisarate ‒ just täpselt see, mida fännid on oodanud.

Artikkel ilmus esmaskordselt ajalehes Raamat 2022. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles