Uuring: lugemishuvilised on paremad sõbrad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Scanpix

Lase käia ja loe talvepuhkuse ajal mõnuga ilukirjandust. Suur lugemishuvi on märk, et sinuga tasub sõber olla.

Greatist vahendab väljaandes Plos One avaldatud uuringut, mille järgi on ilukirjanduslikke teoseid lugevad inimesed teistest kaastundlikumad ning seega ka paremad suhtlejad. Uuringuga leiti, et inimesed, kes loevad palju, on empaatilisemad kui need, kes loevad mitteilukirjandust või ei loe üldse. 

Ilukirjanduslike tegelaste läbielamised mõjutavad lugeja mõttemaailma ja annavad aimu, mida võib keegi teatud olukordades tunda. Uurijad soovisidki teada, kuidas mõjutab see lugeja empaatiavõimet mitte ainult ilukirjanduslike tegelaste suhtes, aga ka päriselus. Kahe eksperimendi abil selgus, et kaastundlikud lugejad olid teistest empaatilisemad ka nädal aega pärast viimast lugemiskogemust.

Teiste inimeste mõttemaailma ja erinevate kogemuste kohta lugemine avardab maailmapilti ja võib seega ka käitumist mõjutada. Kuna uuringuga tõestati, et ilukirjanduse lugemine teeb lugeja kaastundlikumaks vaatamata sellele, kas peategelane on «hea» või «halb», tasub raamat pihku haarata kõigil neil, kes on varem tundud, et ei oska teisi mõista ja kontakti luua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles