Mida teha, et laps õpiks lugemist armastama?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

Me elame nutiajastul, aga see ei tähenda, et su laps ei võiks hakata lugemist armastama. Siin on mõned nõuanded, kuidas kasvatada lapses lugemisharjumust. 

Loe lapsele ette juba nii varakult kui võimalik. Jah, see tähendab juba siis, kui ta on veel kõhus. Pacific Lutherani ülikoolis tehtud uuringus selgus, et lapsed hakkavad õppima ja keelest aru saama juba ema üsas.

Loe lapsega koos ja tehke sellest omamoodi rituaal. Kui te teete seda pidevalt ja koos, siis su laps õpib, et lugemine on rahustav, rikastav ja oluline tegevus.

Ära muretse, kui ta tahab lugeda suuremate laste raamatuid. Kui su 6-aastane tahab lugeda Harry Potteri seiklusi, siis ära keela, vaid loe temaga koos. Selleks ajaks, kui te jõuate järgmise osani, tahab ta sulle ise ette lugeda.

Otsi talle raamatuid, mis räägivad teda huvitavatest asjadest. Kui su lapsele meeldivad loomad ja ta soovib kogu aeg sinuga loomaaeda külastada, siis torka tema raamaturiiulisse mõni neljajalgsete seiklustest rääkiv raamat.

Saa inspiratsiooni filmidest. Väga paljud raamatud on hiljem filmideks tehtud. Tõenäoliselt huvitab teda mõni raamat, kui talle väga meeldib selle põhjal vändatud linateos.

Käige igal nädalal raamatukogus. Võib-olla sa ise ei ole seda kunagi teinud, aga nüüd, kus sul on laps, siis oleks aeg hakata regulaarseks raamatkogude külastajaks. Tee oma lapsele tema isiklik lugejakaart ja lase tal ise raamatuid valida. See tundub talle täiskasvanulik ja põnev.

Aita tal oma kollektsiooni luua. Lõpuks on ikka nii, et laps võtab eeskuju oma vanematest. Kui sul on raamaturiiulis toesed, mida sulle meeldib lugeda, siis pange ka tema poolt armastatud raamatud ühte kohta.

Soovitusi jagas PureWow. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles