Uuring: kas lapsed eelistavad tõesti raamatuid nutiseadmetele?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Üks väiksem uuring keskendus laste lugemisharjumuste muutumise uurimisele. Täpsemalt vaatasid teadlased, kas laps võtab lugemiseks meelsamini kätte raamatu või nutiseadme ja milline on selle mõju lapse kirjaoskusele. 

2016. aastal analüüsiti 997 lapse lugemisharjumusi. Austraalia teadlased tegid kindlaks, kui tihti oli lapsel võimalus kasutada tehnoloogiat, mille abil saab ka raamatuid lugeda (näiteks e-lugerid jms) ja kui tihti seda vabal ajal lugemiseks kasutati, vahendab Independent.

Tavaliselt seostatakse kirjaoskust pigem raamatute lugemisega, sest see aitab arendada sõnavara ja tekstist arusaamist. Analüüsi tulemusena saadi teada, et tehnoloogiat kasutatakse lugemiseks pigem vähe, isegi kui lapsele muidu meeldib lugeda. Lisaks leiti, et mida rohkem oli lapsel võimalus erinevaid seadmeid kasutada, seda vähem loeti.

Samataoline uuring on läbi viidud ka Lõuna-Koreas, mis on tehnoloogiliselt üks arenenumaid ühiskondi maailmas. Ka sealsed tulemused näitasid, et lapsed eelistavad lugeda raamatud, sest ekraanidelt lugemine väsitab ja kurnab eriti silmi. Lisaks veel leiti, et raamatute lugemise ajal on vähem segajaid, sest tehnika on tavaliselt ühenduses internetiga ja seetõttu on raskem keskenduda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles