Kirjandusfestivali HeadRead tänavuste väliskülaliste seas on Julian Barnes ja David Lagercrantz

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Lagercrantz.
David Lagercrantz. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP/ Scanpix

Kirjandusfestival HeadRead avaldas oma väliskülaliste nimekirja: Tallinna saabub sel aastal mitmeid mainekaid kirjanikke kogu maailmast.

Teiste seas on HeadRead festivalil rõõm tervitada mainekat ja armastatud inglise kirjanikku Julian Barnesi. Dan Kavanagh varjunime all ka krimiromaane avaldanud Barnes sai maailmakuulsaks 2011. aastal, kui tema romaan «The Sense of an Ending» («Kui on lõpp», 2013, tlk. Aet Varik) võitis maineka Man Bookeri kirjandusauhinna. Ehkki teda peetakse just lühivormide meistriks, on tema bibliograafias kolm romaani, neist viimane, traagiline armastuslugu, «The Only Story», ilmus alles mullu. Eesti keeles on peagi ilmumas ka romaan «Aja müra» (tlk Aet Varik).

Tallinna tuleb ka Rootsi ajakirjanik ja kirjanik David Lagercrantz, kes on edukalt jätkanud Stieg Larssoni «Millenniumi» sarja. Lagercrantzi sulest on ilmunud «Lohetätoveeringuga tüdruku» neljas ja viies raamat«„See, mis ei tapa» (2015, tlk. Kadri Papp) ja «Mees, kes otsis oma varju» (2017, tlk. Kadri Papp). Lagercrantz on kirjutanud krimikirjanduse kõrval ka biograafiaid, neist üks tuntumaid on «I am Zlatan Ibrahimović» (2011), millest sai üks kiiremini müüvaid raamatuid Rootsis.

Kirjandusfestivalil saab näha ja kuulda ka briti krimi- ja spioonikirjanikku Mick Herronit. Teda tuntakse kui Oxfordi eradetektiivi Zoë Boehmi raamatusarja ja luureteenistuse MI5 tegemistest rääkiva sarja «Slough House» autorit. Eesti keeles on Herronilt ilmunud samasse sarja kuuluv «Äraaetud hobused» (2017, tlk. Tarmo Vaarpuu).

Oma tulekut on kinnitanud ka prantsuse-maroko kirjanik ja ajakirjanik Leïla Slimani, Eesti juurtega tõlkija, kirjanik ja ajakirjanik Ian Thomson, T. S. Elioti luuleauhinna võitnud Eesti juurtega luuletaja Philip Gross, armeenia päritolu prosaist Narine Abgarjan, lastekirjanik Toon Tellegen, näite- ja romaanikirjanik Inga Gaile, kirjanduskriitik Galina Juzefovitš, filmiprodutsent, stsenarist Michael Hjörth, huntide elu uurinud Elli Radinger, Norra maadeuurija ning ettevõtja Erling Kagge, jutuvestja ja koreograaf Nikky Smedley, kirjanik ja kirjanduslektor Merete Mazzarella, kolumnist ja kirjanik A. N. Wilson, kirjanik ja ajakirjanik Sheila O«Flanagan, kultuuriajakirjanik ja kirjanik Mattias Berg, lastekirjanik Denisa Proškova, humorist ja publitsist Miska Rantanen, stsenarist, näitleja ja kirjanik Hans Rosenfeldt, populaarse «Grühvli» sarja illustreerinud Axel Scheffler ning krimikirjanik Emelie Schepp.

Kirjandusfestival HeadRead toimub Tallinnas 22.–26. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles