Kirjandusfestival HeadRead üllatab põnevate külalistega

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine Hélie.
Catherine Hélie. Foto: Éditions Gallimard

Tallinna kirjandusfestival HeadRead kuulutas välja tänavuse festivali esimesed külalisesinejad: Leïla Slimani, Ian Thomson, Philip Gross.

Tallinna kirjandusfestivalile HeadRead on sel aastal taas oodata nimekaid kirjanikke ja kirjandusmaailmas mõjukaid nimesid. Oma tulekut on kinnitanud Prantsuse-Maroko kirjanik ja ajakirjanik, maineka Goncourt’i auhinnaga premeeritud Leïla Slimani. Kirjanduse juurde jõudis Slimani pärast Araabia kevade kajastamist 2011. aastal ja sellele järgnenud vahistamist Tuneesias. Oma romaanide juures lähtub Slimani rahvusvahelist üldsust raputanud skandaalidest nagu Dominique Strauss-Kahni ahistamissüüdistused («Dans le jardin de l’ogre», 2014) ja mõrtsukalike lapsehoidjate juhtumid («Chanson douce», 2016. Eesti keeles «Hällilaul». Tänapäev, 2018, tlk. Sirje Keevallik).

Tallinna tuleb ka Ian Thomson – Eesti juurtega tõlkija, kirjanik ja ajakirjanik, kes on teinud kaastöid sellistele väljaannetele nagu The Guardian, The Independent ja Times Literary Supplement. Praegu on Thomson õppejõud East Anglia Ülikoolis. Tema töödest on kõige enam tähelepanu pälvinud natside koonduslaagrist pääsenud Itaalia kirjaniku Primo Levi elulooraamat (2002, uustrükk 2019).

HeadRead festivalil on rõõm vastu võtta ka teist Eesti päritolu briti kirjanikku Philip Grossi, kes on ilmselt ainuke T. S. Elioti luuleauhinna võitnud Eesti juurtega luuletaja. Briti luuleühing Poetry Book Society on tunnustanud Grossi süvitsi minevat loomingut olemise ja kehastumise teemade käsitlemisel. Oma akadeemilistes töödes on Lõuna-Walesi Ülikoolis töötav Gross uurinud distsipliinideülest loovusprotsessi ja loovat kirjutamist.

Oma tulekut on kinnitanud ka lastekirjanik Toon Tellegen, kirjanduskriitik Galina Juzefovitš, huntide elust menuka raamatu kirjutanud Elli Radinger, jutuvestja ja koreograaf Nikky Smedley, kolumnist ja kirjanik A. N. Wilson, kultuuriajakirjanik ja kirjanik Mattias Berg ning paljud teised. Väliskülaliste lõplik nimekiri selgub veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles