10 huvitavat fakti Mark Twaini kohta, mida sa varem ei teadnud

Raamatuportaal
Copy
Samuel Clemens (Mark Twain)  New Yorgis.
Samuel Clemens (Mark Twain) New Yorgis. Foto: akg/North Wind Picture Archives / Scanpix

Mark Twain oli 30. novembril 1835. aastal sündinud Ameerika kirjaniku Samuel Langhorne Clemensi kirjanikunimi. Kõige rohkem teatakse teda raamatute «Tom Sawyeri seiklused» (1876) ja «Huckleberry Finni seiklused» (1885) järgi. Üks väga huvitav fakt on juba seegi, et «Huckleberry Finni seiklused» oli kõige esimene kirjutusmasinal kirjutatud romaan, mis kirjastajale üle anti.

Sotsiaalmeedias ringlevad sageli tsitaadid, mis on vääriti Mark Twainile omistatud, sest ta oli oma kiire taibu ja huumori poolest väga tuntud arvamusliider. Nõnda juhtub üksjagu, et kui leitakse mõni huvitav tsitaat, peetakse seda Twaini omaks.

Sam Clemensi lapsepõlv oli tollele ajal iseloomulikult väga raske. Enne täiskasvanuks saamist kaotas ta palju lähedasi, ka Clemensi isa suri kopsupõletikku, kui tulevane kirjanik oli vaid 11-aastane. Seepärast pidi ta kooli pooleli jätma ja tööle minema, et pere sissetulekule oma panus anda. See aga ei takistanud teda teadmisi edasi hankimast. Clemens külastas sageli kohalikku raamatukogu ja oli väga usin lugeja.

Siin on Reading Addicts vahendusel veel kümme põnevat fakti Mark Twaini ehk Samuel Clemensi elust ja tööst.

  • Enne seda, kui Clemens 1863. aastal esimest korda Mark Twaini nime alt kirjutas, proovis ta teisigi pseudonüüme, nende hulgas W. Epaminondas Adrastus Blab ja Thomas Jefferson Snodgrass.
  • Oma autobiograafias kirjutas Twain sellest, kuidas ta «Huckleberry Finni seiklusteks» inspiratsiooni sai: ««Huckleberry Finnis» kujutasin Tom Blankenshipi täpselt sellisena nagu ta oli. Ta oli rumal, kasimatu, alatoitunud; aga tal oli sama suur süda nagu iga teisel poisil.»
  • Inimesed ei suutnud otsustada, kas «Huckleberry Finni seiklused» on rassistlik või mitte. Kuu aega pärast selle ilmumist keelati see USAs ära «labase sõnakasutuse ja madala moraalse tooni» tõttu. 20. sajandi keskel otsustasid kriitikud, et tegu on rassistliku teosega ja see eemaldati koolikirjanduse hulgast. Paljud teised õpetlased jäid aga endale kindlaks, et see teos on hoopis rassismi suhtes kriitiline.
  • Kui Clemensile pakuti võimalust investeerida uude tehnoloogiasse, mis kutsuti telefoniks, ütles ta selle leiutajale Graham Bellile korduvalt ära.
Mark Twain ehk Samuel L. Clemens.
Mark Twain ehk Samuel L. Clemens. Foto: akg-images / scanpix
  • Twain patenteeris oma nimele palju omapäraseid esemeid, kuid väheste puhul tasus investeering end ära. Kõige rohkem kaotas ta lehetrükkimismasinaga, mis kogu aeg katki läks. Samal ajal kui tema oma masinat putitas, tuli välja juba palju uuenduslikum linotüübimasin.
  • Clemensil ei ole elavaid järglasi. Tema tütar Clara suri 1962. aastal 88-aastaselt. Lapselaps Nina, kes ise emaks ei saanudki, suri neli aastat hiljem.
  • Pärast isa surma läks Clemens trükkali õpipoisina ajalehetoimetusse täiskohaga tööle. Seetõttu jäi ta haridustee pooleli, kuid see ei takistanud tal edukaks kirjanikuks saamist.
  • 1858. aastal läks Clemens tööle aurulaevale Pennsylvania, kuhu ta kutsus ka oma noorema venna Henry. 13. juunil plahvatas aurikul boiler ja õnnetuses sai Clemensi 19-aastane vend surma.
  • Kirjanikunime Mark Twain mõtles ta välja aurulaeval töötades. See tähendab kahe sülla sügavuse märki – nõnda mõõdeti aurulaevade jaoks ohutut veesügavust.
  • Kui Clemens oleks hõbeda kaevandamisega edukaks saanud, ei teaks me täna temast ilmelt midagi. Kuna tal ei õnnestunud sellega teenida, võttis ta vastu reporteri töö ajalehes.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles