Ka lugeja võib kogeda läbipõlemist – mida siis teha?

Copy
Foto: Shutterstock

Talvisel ajal on palju neid, kes ei tihka külmaga õue minna ja mõnulevad vabal ajal pigem kodus, raamat kaisus. Sinna ei ole midagi suurt parata, et ilm ja pimedus meid mõjutavad. Tekib masendus ja jõuetus ning isegi lugemine võib tunduda raske kohustusena. Mida teha, kui sellest saab pigem töö kui nauding?

Tõepoolest, ka lugemisse, mis tavaliselt on mõnus meelelahutus ja puhkus argirutiinist, võib tulla mõõnaperiood ja sellest saab läbi põleda. Kuidas siis tagasi järjele saada? Book Riot pakub välja mõned lahendused.

Loe midagi muud

Enamasti valime me lugemiseks midagi sõltuvalt tujust. Lugemise ajal võib see tuju aga muutuda ja valitud raamat hakkab ühtäkki vastu. Sellest polegi hullu, kui elu lugemisnimekirja kätte mängib, aga kui miski ei toimi, siis see ei toimi. Sattudes sellisesse olukorda on mõistlik vahepeal midagi muud lugeda. Võib-olla soovid vahelduseks lugeda hoopis midagi sellist, mis ei ole ilukirjandus? Proovides teistsuguseid raamatuid saad rahus oodata, kuni su huvi ilukirjanduse vastu tagasi tuleb.

Loe midagi, mis on sinu mugavustsoonist väljas

Vahel võib lugemises läbipõlemist põhjustada loetava raamatu stiil või žanr, mis on pikka aega ühesugune. Abiks võib tulla see, kui loed midagi sellist, mida sa tavaliselt kätte ei võtaks. Millal sa lugesid viimati mõnd armastusromaani? Või oled ehk siiani vältinud elulooraamatuid? Võid alati proovida ka mõnd õuduslugu või hoopis koomikseid.

Tee lugemisse paus

Kui lugemisest on saanud suur harjumus ja elu osa, ei ole see ilmselt kõige parem lahendus, mis sa ise välja pakuks. Aga kui tuju ei ole, siis ei ole ka mingit mõtet end lugema sundida. Kui sind häirib lugemata raamatute virn, siis tõsta need silma alt ära. Lugemine peaks olema meelelahutus, kui seda endale peale sundida, saab sellest kohustus, mis teeb selle veelgi vastumeelsemaks. Hoolitse enda vajaduste eest mingil muul moel.

Proovi audioraamatut

Võib-olla ei olegi asi otseselt selles, mida sa loed, vaid probleemid tulevad ajapuudusest. Sellisel juhul tasub proovida audioraamatuid, mida saab tänu nutitelefonile endaga igale poole kaasa võtta. Nii saad «lugeda» ka siis, kui teed tööd, käid jooksmas või koristad vannituba. Sa ei pea selleks maha istuma ja raamatule keskenduma. Samal ajal kui sulle ette loetakse, saad teha midagi muud, mis tuleb kohustuste nimekirjast maha tõmmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles