Edgar Valteri 90. sünniaastapäeva tähistamise juhatavad sisse raamatuesitlus ja näitus

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil SA Pokumaa nõukogu liige ja Edgar Valteri kasulaps Külli Leppik.
Pildil SA Pokumaa nõukogu liige ja Edgar Valteri kasulaps Külli Leppik. Foto: Margus Ansu / Postimees

Edgar Valteri 90. sünniaastapäeva tähistamise avaüritusena esitletakse 13. märtsil kell 14 Tartus Mileedi Lille- ja Interjöörikeskuses Külli Leppiku raamatut «Aastaring pokudega. Mõtterännakud Edgar Valteri radadel» ning Edgar Valteri maalide näitust.

Võru Instituudi välja antud raamat «Aastaring pokudega. Mõtterännakuid Edgar Valteri radadel» on pühendatud eelkõige Võrumaa loodusele, nagu ka näitusele välja pandud Edgar Valteri maalid, mida laiemale publikule varem avalikult esitletud polegi. «Raamatus on ühendatud Edgar Valteri originaaljoonistused pokudest loodusfotodega, mis on tehtud kunstniku viimases kodus Pöörismäel ja mitmel pool mujal ajaloolisel Võrumaal, kust kunstnik pokude loomiseks inspiratsiooni sai. Fotosid saadavad Külli Leppiku võrukeelsed loodusest ja aja kulgemisest kantud mõtisklused. „

«Aastaring pokudega» on mõeldud esmajoones täiskasvanutele, aga suurte inimeste juhendusel saavad raamatu abil jalutuskäigu talvest sügisesse teha ka lapsed,» ütleb Võru Instituudi direktor

Rainer Kuuba. Raamat ilmub kakskeelsena – võru ja eesti keeles. «Eriliseks teeb selle raamatu veel Urvastepärane võru keel. Kui Edgar Valteri kujutlusmaailmas tarnamätastest sündinud pokud oskaksid rääkida, siis pole võimatu, et nad kõneleksid just selles keeles,» lisab ta. Võru Instituut on Võrus tegutsev teadus- ja arendusasutus, mille üks eesmärke on võru keelt kõigi oma paikkondlike erijoontega alles hoida ja ka arendada.

«Edgar Valteri põnev, rikas ja ootamatu sisemaailm, mis maalidel vaataja pilgu ees lahti rullub, pakub küllaga mõtteainet ning tekitab emotsioone igas vaatajas. Meie soov oli kõik see pisut vabamas vormis ja ehk ka veidi ebatraditsioonilises keskkonnas võimalikult paljude vaatajateni tuua – interjöörikeskus kaubanduspinnana lubab maalinäitusest osa saada nii neil, kel tõsine kunstihuvi, kui ka neil, kes ehk galeriikülastust pisut snooblikuks peavad või kes juhuslikult keskuse kliendina näitusepaika satuvad,» lausub MTÜ Kolm Musketäri juhatuse liige ja näituse kaaskorraldaja Triin Tallmeister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles