Raamatusoovitus: midagi neile, kes tahavad kõvasti naerda ja sekka ka natuke kurvastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Diego Cervo / PantherMedia / Scanpix

Adam Kay töötas kuus aastat arstina, enne kui ta otsustas ametist loobuda. Tema valdkonnaks oli günekoloogia- ja sünnitusabi. «See teeb haiget» ongi endise nooremarsti päevikud sellest ametist, koos kõigi rõõmude ja muredega. Tasub mainida, et autor on nüüd auhinnatud koomik, seega huumorit on raamatus küllaga, kirjutab Laura-Kristiina Valdson oma raamatublogis.

Osa kirjeldustest võib mõnele olla liiga detailne, aga mulle ei tundunud ükski koht liiga rõve. Inimkeha siiski, täiesti loomulikud protseduurid. Põnev on lugeda teemadest, millest ei räägita. Isegi kui need on kohati väga veidrad ja totakad.

Foto: Raamat

Näiteks algab üks peatükk lausega «Erilised tähtpäevad kipuvad ärgitama patsiente erilisi esemeid oma tuppe toppima.» Kirjeldus sellest, kuidas üks naine üritas mehele abieluettepanekut teha Kinder Surprise muna kaudu ning viis, kuidas ta seda üritas, ajas mind tohutult naerma. Ning autori enda arvamus, et mees tõenäoliselt ei julgenud sellisele naisele «ei» öelda. Ma pole tükk aega raamatut lugedes nii palju naernud.

Kuid detailsete kirjelduste kõrval on väga palju kriitikat ebainimlike töötundide, osade patsientide ülbest suhtumisest arstide suunas ning pahameel Suurbritannia tollase tervishoiuministri, Jeremy Hunti väljaütlemiste kohta. Autoril oli väga palju põhjuseid ametist loobumiseks, aga viimase tõuke andis dramaatiline juhtum raamatu lõpus. Sealt edasi oli raamatul ka süngem toon, mis minu arust pani tema kogemusele rahuldava punkti. Eks meil kõigil ole väga erinevaid kogemusi arstidega, aga päeva lõpuks teevad nad väga tänuväärset tööd. Rusuv oli lugeda sellest, kuidas patsient autori kohtusse kaebas või kuidas tema sõbrale karjuti lapse päästmisel (kelle ema suri): «Te päästsite vale inimese!». Arvan, et meil kõigil peaks olema tohutu austus arstide (ning eriti kirurgide) suhtes. Kui paljudel inimestel on närvikava, et kogeda surma päevast päeva, veel enam enda vastutusel, ning anda edasi halbu uudiseid?

Soovitan raamatut kõigile, keda vähegi huvitab tervishoiusüsteem või selles töötamine ning ühe endise arsti igapäevatöö. Samuti kõigile, kes tahavad lihtsalt naerda ja sinna sekka natuke kurvastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles