HeadRead esitleb mahukat eesti kirjanduse kava

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HeadRead kirjandusfestival.
HeadRead kirjandusfestival. Foto: Dmitri Kotjuh

Kirjandusfestival HeadRead on alati lisaks välismaiste kirjanike tutvustamisele pidanud oluliseks pakkuda festivalil eestikeelse kirjanduse pärleid ning anda kirjandushuvilistele aimu kirjanduselu  allhoovustest.

Esmakordselt on tänavuse festivali programmis hommikukohv eesti kirjanikega, kes esitavad enda luulet nii eesti kui ka tõlgituna võõrkeeles, samuti astuvad festivalil üles mitu värskelt kirjanduspreemiaga pärjatud autorit.

Haruldane võimalus kuulda eesti luulet autorite esituses mitmes keeles avaneb 24. mai ennelõunal Eesti Instituudis, kus Veronika Kivisilla, Indrek Koff ja Adam Cullen esitavad oma loomingust väikesearvulisele publikule valitud palu. Sündmuse kammerlikkuse tingib Eesti Instituudi ruumide suurus ning ühtlasi on see esimene kord, kus instituudi vanalinna kontor kirjandusfestivali võõrustab.

Festivali peamises toimumiskohas Kirjanike Maja musta laega saalis jätkuvad traditsiooniks saanud eesti kirjanike vestlused. Elu ja loomingu üle arutlevad üks tänavuse Tuglase novellipreemia laureaate Tiit Aleksejev ja äsja Kultuurkapitali proosapreemia pälvinud Martin Algus, Mait Vaik ja Paavo Matsin, Mudlum ja Maarja Kangro ning Leelo Tungal ja Tiia Toomet. Head eesti kirjandust jagub ohtralt ka lastekirjanduse keskusse, kus esinevad tänavune Kultuurkapitali laste- ja noorsookirjanduse preemia laureaat Andrus Kivirähk ning tuntud lastekirjanikud Kertu Sillaste, Kristi Kangilaski, Els Heinsalu, Jaanus Vaiksoo ning Wimberg.

HeadReadi pärisosa on alati olnud mahukas luuleprogramm. Kohe festivali avapäeval 22. mail saab Kloostri Aidas kuulata ja vaadata sõna otseses mõttes mitme põlvkonna poeesiat, kui lavale astuvad Eva ja Indrek Koff koos Sander Udikase ning üllatuskülalistega. Luuleteatepulga võtavad üle verinoored ning siis kuuleb ühtekokku kümne noore oleviku- ja tulevikutegija loomingut. Reedel loevad Kloostri Aidas aga luuletõlkeid ja tõlkeluulet Kultuurkapitali luulepreemia värske laureaat Eda Ahi ning kirjanikud Doris Kareva, Paul-Eerik Rummo, Kalju Kruusa, Igor Kotjuh ja Aare Pilv. Festivali viimasel päeval 26. mail toimub Niguliste muuseumis armsaks tavaks saanud luulemissa, kus esinevad nii kodu- kui ka välismaised autorid.

Kirjandusfestivali õhtuid on alati sisustanud veidi teises vormis kirjasõna. Nii esinevad kolmapäeval Kirjanike Majas Vanalinna Hariduskolleegiumi noored oma lavakavaga ja edasi jätkub pidu Kuku klubis Berk Vaheri kureeritud luulediskoga. Reede õhtul esinevad Kirjanike Majas sõnalis-muusikalise kavaga teine tänavune Tuglase novellipreemia laureaat Jan Kaus ja Mingo Rajandi ning laupäeval kannavad näitlejad Maria Peterson, Marika Vaarik ja Kristo Viiding ette ajatuid tekste ajalikus teatris.

Festivali kava leiab peatselt täismahus aadressil headread.ee

Kirjandusfestival HeadRead toimub 22.-26. mail Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles