52 aastat raamatukokku hilinenud teose tagastanud mees pääses kopsakast viivisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanitõmmis videost

Ameerikas leidis üks mees oma keldrit koristades raamatu, mille ta laenas kooliraamatukogust juba 52 aasta tagasi, olles 13-aastane.

New Jersey mees Harry Krame avastas piinlikkusega, et oli kõik need aastad Lewis Gannetti luulekogu «The Family Book Of Verse» oma keldris hoidnud. Leiu üle järele mõeldes sai 65-aastane Harry enda sõnul aru, et tal on kolm võimalust: kas kogu lugu ära unustada ja mitte midagi teha, raamat ära põletad, või viia see kooli tagasi ja maksta nõutud viivist.

Booksteri andmetel maksis raamat avaldamise ajal, 1961. aastal 4 dollarit ja 95 senti ning 19 345 üle aja läinud päeva eest oleks mees pidanud maksma 2000 dollarit ehk 1760 eurot viivist. Harry otsustas oma lastele hea eeskuju olla ja viis luulekogu kooliraamatukokku tagasi.

Väikese kogukonna jaoks oli see jahmatav lugu. Memoriali põhikooli õppealajuhataja Dominick Tarquinio ütles väljaandele NY Daily News, et oli sõnatu, kui 65-aastane täiskasvanu tuli kooli, et raamat raamatukogusse tagasi tuua. Esialgu tegi Harry nalja, et ei saa oma nime öelda, sest on tunnistajakaitse programmis. Siis aga tunnistas ta kogu loo üles ja oli valmis vastutama.

Kooli raamatukoguhoidja nägi selles võimalust lastele raamatute tagastamise kohta midagi õpetada ja pani hästi säilinud luulekogu vaatamiseks välja. Kopsakat viivist aga mees maksma ei pea ja selle koha pealt pigistatakse seekord silm kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles