Võta kass, ole öösel üleval, ära joo: 10 parimat nippi kirjanikelt, kuidas kirjutada

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Mõlgutad mõtteid, et võiksid isegi romaani kirjutada? Võta eeskuju tuntud kirjanikelt, kel on pikk kogemus selja taga.

The Guardiani ajakirjanik Travis Elborough pani koos Helen Gordoniga kokku raamatu «Being a Writer», milleks nad uurisid põhjalikult kirjanike tööstiili. Seda tehes avastasid nad enda sõnul suure kergendusega, et ei ole olemas ühte õiget viisi, kuidas loometööga tegeleda. Kui üks kirjanik peab end kirjutamiseks haudvaiksesse kabinetti eraldama, siis teine otsib just seltsi ja suudab midagi kirja saada vaid kohvikus istudes, sagina keskel. Mõni kirjutab raamatuid rahulikult põhitööna, mõni teine teeb seda kiirkorras kõikvõimalike muude pakiliste kohustuste kõrvalt.

Samal ajal jäi neile ka silma, et on mõningaid kirjutamise soovitusi, millest peavad kinni paljud viljakad kirjanikud. Seetõttu on Elborough ja Gordoni kogumikus kuhjaga kirjanike soovitusi, kuidas paremini kirjutada. Rangelt praktiliste nippide kõrval on üksjagu ka väga isikupärast ja kohati kummalist. Siin on mõned parimad soovitused, mis nad suure hulga seast välja sõelusid.

1. Hilary Mantel – veidi ülbust võib palju kaasa aidata

«Kõige suurem abi võib kirjanikul olla enesekindluse arendamisest – ülbusest, kui suudad seda kontrollida. Sa kirjutad selleks, et end maailmas kehtestada, ja sa pead enda võimesse ise uskuma, kui maailm näitab välja märke, et ta ei ole sinuga nõus.»

2. Lev Tolsoi ja H.P. Lovecraft – vali töötamiseks aeg, mis sulle kõige paremini sobib

Tolstoi uskus, et kirjutama peab kohe pärast ärkamist. «Mina kirjutan alati hommikul. Mul oli hiljuti väga hea meel, kui kuulsin, et ka Rousseau läheb pärast ärkamist jalutama ja istub siis maha, et kirjutada. Hommikuti on pea eriti värske. Kõige paremad mõtted tulevad sageli hommikul pärast ärkamist voodis pikutades või jalutuskäigu ajal.»

Lovecraft omakorda eelistas kirjutamiseks just hilisõhtust aega, kui muu maailm on oma koobastesse tagasi tõmbunud ja jätnud unistajad rahule. Tema sõnul tekkis vaid vaiksel ja maagilisel tunnil võimalus inspiratsiooniks ning loometööks, mis päeval on võimatu. «Mitte keegi ei tea, kas ta on kirjanik või ei, kui ta ei ole proovinud öösel kirjutada.»

3. William Faulkner – kirjutamiseks tuleb lugeda

«Loe, loe, loe kõike – rämpsu, klassikat, head ja halba, ja vaata, mida teised teevad. Nii nagu puusepp töötab õpipoisina ja õpib meistri pealt. Loe! Sa imad selle endasse. Siis kirjuta. Kui see on hea, siis sa saad sellest aru. Kui pole, viska see aknast välja.»

4. Katherine Mansfield – igasugune kirjutamine on parem kui üldse mitte kirjutamine

«Tagasi mõeldes ma arvan, et kirjutasin kogu aeg. Selles oli pläma ka. Aga enne kirjutagi pläma või midagi, midagi on parem kui mitte midagi.»

5. Ernest Hemingway – kui hoog on sees, jäta pooleli

«Jäta alati kirjutamine katki, kui see läheb libedasti ja ära muretse selle pärast seni, kuni järgmisel päeval edasi kirjutad. Nii töötab sinu alateadvus selle kallal kogu aeg edasi, aga kui sa sellele pidevalt mõtled ja selle pärast muretsed, siis tapad oma töö ning aju on kirjutamise hetkeks väsinud.»

6. John Steinbeck – üks lehekülg korraga

«Loobu mõttest, et sa üldse kunagi valmis saad. Unusta oma 400 lehekülje järg ära ja kirjuta vaid üks lehekülg päevas. See aitab.»

7. Miranda July – ära muretse halva mustandi pärast

Miranda July tundis end esimest romaani kirjutades väga rumala ja halva kirjanikuna. Kuigi talle meeldis enda välja mõeldud lugu, tahtis ta, et see oleks paremini kirja pandud. «Sel hetkel ei saanud ma aru, et kirjutan mustandit. Esimene mustand oligi kõige raskem osa. Sealt edasi läks võrdlemisi lihtsaks. Mul oleks nagu plastiliin käte vahel olnud ja ma sain seda kogu aeg muuta.»

8. F. Scott Fitzgerald – ära joo ja kirjuta

«Mulle on saanud väga selgeks, et pika raamatu suurepärane formeering või peened tajud vigade paranduse ajal ei lähe alkoholiga hästi kokku. Novelli võib pudeliga kirjutada, kuid romaani jaoks on vaja vaimset kiirust, mis aitab peas hoida kogu mustrit ja armutult ohverdada kõrvalliine… Ma annaks kõik selle eest, et ma ei oleks kirjutanud «Sume on öö» kolmandat osa täielikult stimulantide mõju all olles.»

9. Zadie Smith – hoia internetist eemale

«Kirjuta arvutis, mis ei ole ühendatud internetiga.»

10. Muriel Spark – võta kass

Kirjanik ütles läbi ühe oma tegelase, et kui pikalt ühele probleemile keskenduda, eriti kui tuleb midagi kirjutada, siis on kasulik omale kass võtta. Kui pikalt kassiga ühes toas olla, siis istub ta paratamatult lõpuks su laua peale sooja lambi alla. «Lamp laual pakub kassile suurt naudingut. Kass tõmbab end kerra ja on omadega rahul, temast tuleb sellist rahu, et see ületab kõik mõistuspärase. Ja see kassi meelerahu hakkab sind tasapisi mõjutama, kui ta su laua peal istub, nii et kõik kergestierutavad asjad, mis su keskendumisvõimet häirivad, tõmbuvad tagasi ja annavad su vaimule tagasi enesekontrolli, mis kaotsi läks. Sa pead kogu aeg kassi vaatama. Ainuüksi tema kohalolekust ei piisa. Kassi mõju sinu keskendumisvõimele on tähelepanuväärne, ja see on väga müstiline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles