Selgusid Prima Vista karikatuurikonkursi võitjad

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Jaqueline Lääne

Tänavuse Prima Vista esimene eelsündmusena toimunud kirjanduslike karikatuuride konkursi võitjateks kuulutati Joonas Veelmaa ja Jacqueline Lääne täiskasvanute kategoorias ning Minni Riin Lamp noorte kategoorias. 

Karikatuurikonkursile laekus kokku 42 joonistust, autoritest noorim oli 7- ja vanim 59-aastane. Kunstnikele pakkusid inspiratsiooni nii kirjanike välimus ja nende kirjutatu mõistmine kui ka eestlaste üldised lugemisharjumused ja suhtumine kirjanikutöösse. Samas saadeti konkursile ka teisi teemasid kajastavaid töid: silma paistsid näiteks keskkonnaprobleemid, eestlaste-venelaste suhted ning «nutistumise» küsimus.

Žüriiliikmetel Toomas Kallil, Marko Mäetammel, Artur Kuusil, Ave Taavetil, Lilian Mengelil ja Maia Tammjärvel jagus kiidusõnu lausa 17 teose jaoks, kuid ühed paistsid teiste seas selgelt silma. Auhindu jagati kahes rühmas: täiskasvanud ja noored.

Foto: Joonas Veelmaa

Täiskasvanute kategoorias anti välja kaks esikohta. Joonas Veelmaa karikatuur «Juhan Liiv» kerkis esile oma vormilise lihtsuse ja ilmekalt edastatud sõnumi poolest. «Hoidku selle eest, et lapsest luuletaja saab!» kommenteeris pilti Mäetamm. Jacqueline Lääne karikatuur «Käsikirjad ei põle» püüdis seevastu žüriiliikmete pilku mitmetahulisuse ja funky stiiliga: «Naturalistlik bensiiniga ülekallatud raamatuvirn, metafoori tähenduse sissetoomine ning teos «Meister ja Margarita» annavad võimaluse mitmete tõlgenduste tekkeks,» sõnas Kuus.

Teise koha saavutas Kristi Markovi joonistus «KuidasmaükspäevtaipasinkuifakinggeniaalsedonTammsaarejaToom», mille puhul toodi esile teose päevakajalisus ja kiideti detailsust. «Õieti koosneb Markovi joonistus kahest pildist – Tammsaaret ja Toomi kujutavast šaržist tagaplaanil ning filmi «Tõde ja õigus» mõju kommenteerivast karikatuurist esiplaanil. Juba üks või teine kiht oleks linateose illustratsioonina täiesti piisav ja sobituks ideaalselt ajaleheveergudele,» kiitis Taavet.

Foto: Minni Riin Lamp

Noorte kategooria esikoha noppis endale 12-aastane Minni Riin Lamp, kelle joonistus Sammalhabemest viis Taaveti mõtted Naksitrallide argielu ja Eesti looduse ekspluateerimise juurde. Kuus kiitis autori valikut luua ruumiline kujutis, mitte koomiksi laadis pildisari.

Teise koha vääriliseks hinnati 10-aastase Laura Tasase portree Edgar Valterist, mis Mäetamme sõnul ei kannata liigse üleviimistlemise all, vaid on dünaamiline ja täiskasvanulikult küps. «Tundsin Edgar Valterit mitukümmend aastat, aga tunnistan, et nii sarnast – nii väliselt kui sisemiselt – portreed mina küll ei oskaks teha,» lisas Kall.

Parimad karikatuurid avaldatakse maikuu Müürilehes ning žürii äramärgitud töid jagab festivalinädalal ka Postimehe ja Apollo raamatuportaal. Auhinnad on välja pannud Arro Porcelain, Ugala teater, Rahva Raamat ja Eesti Rahva Muuseum. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles