Kaks ebasümpaatset peategelast ja ennastunustavalt põnev lugemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth Lail ja Penn Badgley Netflixi sarjas "You".
Elizabeth Lail ja Penn Badgley Netflixi sarjas "You". Foto: CAP/FB / Image supplied by Capital Pictures/ Scanpix

Caroline Kepnesi teosest «You» räägitakse palju, aga põhiliselt siiski vaid Netflixis jooksva sarjaga seonduvalt. Küll aga on raamat sarjast piisavalt erinev, et võtta kätte ka originaalsel kujul. Apollo võõrkeelse kirjanduse ekspert Liis Lehemets soovitab seda neile, kes loevad ka inglise keeles.

Kepnes on kirjutanud raamatu mina-jutustaja vormis, ehk siis kuuleme lugu peategelase Joe Goldbergi silmade läbi. Joe töötab raamatupoes, kuhu jalutab ühel kenal päeval sisse kaunis daam Guinevere Beck. Joe kirjeldab meile, kuidas ta jälgib neiut poes ja teeb tema kohta järeldusi vastavalt oma vaatlusandmetele. Joe sümpaatia ei piirdu vaid poes vaatluse tegemisega, ta viib meid jalutuskäikudele Guinevere akna alla ja õhtutele välja koos tema sõpradega. Seda kõike eemalolija silmade läbi.

Õppides tundma mõlemat peategelast, on raske otsustada, kes neist on see hullem ja kes parem tegelane. Autor on teinud väga head tööd, sest ühel hetkel hoiad sa tõsiselt psühhopaadist Joe poole ja elad talle kogu hingest kaasa. Seda isegi siis, kui kõik see, mis ta teeb, on siiski vastuvõetamatu ja mitte ühegi ühiskonnanormiga sobituv käitumine. Teisel hetkel kisud juukseid peast välja, sest see, mida naispeategelane teeb, ei ole samuti vastuvõetav. Kaks ebasümpaatset peategelast annavad kokku väga hästi toimiva tandemi, sest pinge säilib kuni lõpuni.

See raamat on suurepärane valik, kui otsid midagi, mis laseks unustada kõik argimured ja end lihtsalt kellegi teise fiktiivsesse maailma uputada. Lisaks on ta väga hea valik neile, kes parasjagu lugemisega madalseisus on, sest selle teose kiire tempo ja haarav sisu panevad jälle ennastunustavalt lugemisest rõõmu tundma.

Raamat ja sarja esimene hooaeg ei lõppe ühtemoodi, mistõttu need, kes on sarja näinud, võivad julgelt ka raamatut lugeda. Lisaks on tulemas sarjale ka teine hooaeg, mida tehakse Kepnesi raamatu «Hidden Bodies» alusel. Kellele sari meeldis, siis on võimalik samm eespool püsida ja enne teise hooaja tulemist ka raamatuga tutvuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles