Naine leidis Charlotte Brontë juukseid sisaldava leinasõrmuse

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

BBC telesaates «Antiques Roadshow» lasi üks naine ekspert Geoffrey Munnil hinnata sõrmust, mille ta oli pärast oma äia surma pööningult leidnud. Tuli välja, et tegu on väga haruldase leiuga.

Naine rääkis saates, et leidis hiljuti surnud äia pööningult lukustatud karbi, mille sees oli omapärase välimusega sõrmus. Sõrmusele oli graveeritud C. Brontë nimi ja surmakuupäev, mis andis alust oletada, et tegu võib päriselt olla kirjanik Charlotte Brontë leinasõrmusega. Lisaks oli sõrmuse sees hoolikalt punutaud imepisike pats inimjuustest.

Geoffrey Munni sõnul ei ole mingit põhjust kahelda, et see ei ole Charlotte Brontë leinasõrmus, sest tol ajal oligi kombeks lahkunute juukseid alles hoida. «Oli teatud teatud mõttes kabuhirm mitte mäletada surnute nägu ja omadusi, seetõttu on see osa traditsioonist teha suveniir lahkunud inimese rikkumatust osast, et seda endaga kaasas kanda. See ei olnud tavatu,» selgitas ekspert.

Kui see ei oleks olnud Charlotte Brontë leinasõrmus, oleks selle väärtus olnud vaid 25 naela ehk 29 eurot. Munn hindas aga sõrmuse väärtuseks 20 000 kuni 26 000 naela ehk 23 160 kuni 30 100 eurot.

Charlotte Brontë (21. aprill 1816 – 31. märts 1855) oli inglise kirjanik. Ta on kirjutanud romaanid «Jane Eyre» 1847, «Shirley» 1849, «Villette» 1853 ja «The Professor». Viimase kirjutas ta enne «Jane Eyre’i», kuid kirjastuste keeldumise tõttu avaldati see postuumselt alles 1857. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles