Kõigile lugemiseks: valmis e-raamat «I Riigikogu liikmed»

Copy
Foto: LIIS TREIMANN / PM / SCANPIX BALTICS

Eesti Rahvusraamatukogus valmis e-raamat «I Riigikogu liikmed», mis tutvustab Eesti ajalugu isikute kaudu, kes ligi sada aastat tagasi, murrangulisel ajal, juhtisid Eesti riiki.

Riigikogu I koosseisu liikmeteks on kokku registreeritud 168 isikut. Mõned neist Riigikogus sisulist tööd ei teinud, seetõttu on elulood jaotatud kahte ossa: Riigikogu töös pikemalt osalenud liikmed ning need, kes kohe tagasi astusid või tagandati.

Riigikogu esimene koosseis koosnes erinäolistest isiksustest, neist suurel osal on teeneid Eesti riigi rajamisel ja arendamisel. Nende elulugude põhjal on näha, kui laiapõhjaline oli Eestis ühiskondlik aktiivsus 20. sajandi algul. Väljaande koostaja Piret Viljamaa ei soovi elulugudes kedagi eriliselt esile tõsta ega hukka mõista, vaid jäädvustada killukest ajalugu, mis seni tähelepanuta jäänud.

Huvitavaid fakte:

  • Riigikogu liikmete nimed on püütud esitada kujul, nagu nad Riigikogu I koosseisu tegevusajal valdavalt kasutusel olid. Paljud nimed kirjutati mitmel kujul, tekstis on toodud eri nimekujud ja hilisemad nimemuutused, ka tuntumad pseudonüümid. Järgitud on põhimõtet, et nimetused ja sünnikohad oleksid pigem ajastukohasel kujul.
  • Väga paljud osalesid seltsi- ja ühistegevuses, tööd tehti mitmes valdkonnas (sageli samaaegselt). 
  • Õppimas käidi Riias, Peterburis ja kaugemalgi, täiendati end mitmesugustel kursustel.
  • Erinevatel asjaoludel mõrvati või hukati 25 Riigikogu liiget (15% koosseisu liikmetest).
  • Vangilaagris, asumisel või küüditatuna suri 36 (21%) liiget.
  • 18 isikul (11%) õnnestus 1940. aastatel Eestist lahkuda.
  • Pärast 1940. aastat represseeris Nõukogude okupatsioonivõim (arreteeriti, küüditati, hukati) vähemalt 64 Riigikogu I koosseisu liiget (38%).

100-liikmelise Riigikogu I koosseisu volitused kehtisid 20. detsembrist 1920 kuni 30. maini 1923.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles