Raamatu «Minu elu ja teenistus KGBs» venekeelne esitlus

Copy
Vaade hotell Viru 23. korrusel asunud KGB toale, mis on säilitatud sellisel kujul, kui eriteenistus lahkus.
Vaade hotell Viru 23. korrusel asunud KGB toale, mis on säilitatud sellisel kujul, kui eriteenistus lahkus. Foto: PEETER LANGOVITS / PM / EMF

2. mail kell 17 toimub Solarise Apollos Vladimir Pooli venekeelse raamatu «Minu elu ja teenistus KGB-s» esitlus.

Raamat on laia ajaloolise ja geograafilise haardega. Raamatusse kätketu põhineb mitte ainult autori enda isiklikul ja tööalasel kogemusel, vaid ka perekonna ajalool, mille sündmused (Siberisse pagendamisest kuni Vabariigi taasiseseisvuse väljakuulutamiseni) moodustavad ühe osa tänapäeva Eesti poliitilisest ajaloost.

Lugu algab luterliku koloonia asutamisega 1845. aastal Ülem-Suetukis Siberis, kuhu oli välja saadetud autori vaarisa. Perekonna kroonikat on täiendatud päevikumärkmetega ning vanaisa ja tema vendade kirjadega: onu Jakob kirjeldab teenistust Vene tsaariarmees nii valgete kui punaste juures; onu Aleksei seda, kuidas Ülem-Suetuki külas asutati puhkpilliorkester, mida vanaisa 30 aastat juhtis ning kus mängisid tema 4 poega, onu Karl kirjeldab II.maailmasõjast jne. Autor vestab saatustest, inimestest, töödest-tegemistest, pere ja küla traditsioonidest, nõukogude laagritest (Ozerlag ja Južlag), millest eestlastel tuli läbi käia.

Autobiograafiline osa sisaldab töötamist Siberi raudteel ja teenimist sõjalaevastikus Tšukotkal. Autor kirjeldab Korea sõda, töötamist ENSV Rahvakontrolli Komitees ja selle struktuuri, Nõukogude vägede sisseviimist Tšehhoslovakkiasse 1968. aastal.

Eraldi käsitlemist leiab ENSV KBG töö. Tegemist pole mitte üksnes olulise autobiograafilise teetähisega, vaid ka asjatundja hinnanguga Eesti nõukogudeaegsetele eriteenistustele.

Antakse terviklik ettekujutus organite tööst 1970. aastast alates õpingutest Vastuluure Akadeemias. NSVL KGB-s töötades kureeris autor 7 suuremat regiooni (Volga, Armeenia, Gruusia jt.). Oli ENSV majandusvastuluure ülem, juhtis kaadriosakonda.

On kirjeldatud terroristide jälitustegevust, Eesti linnades ja eri väosades asuvate sõjaliste objektide kaitset, tööstusobjektide ja -tehnoloogiate kaitset, räägitakse teaduslikest lahendustest ning Eesti majanduse üldisest olukorrast.

Lugeja saab teistmoodi näha Eesti taasiseseisvumisele eelnenud Eesti poliitilise ajaloo sündmusi: massirahutused, 80ndate lõpu protestiliikumised, fosforiidisõja ajalugu, Rahvarinde juhi kõrvaldamise plaan jne.

Raamat ilmus ka eesti keeles ning trükiks valmistatakse soome ja inglise keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles