Kas lugemine tõesti rikub silmi?

Copy
Foto: Shutterstock

Raamatusõbrad loevad palju ja sageli ka kohast või ajast hoolimata. Kuna meile on õpetatud, et ühegi asjaga liialdamine ei mõju hästi, tekib õigustatud küsimus, kui kahjulik on pidev lugemine silmade tervisele.

Enamasti eeldatakse, et lugemine rikub silmi, sest see on tegevus, mis nõuab silmadelt kestvat pingutust. On ju ka läbi aegade kujutatud raamatukoisid kangeid prille kandvate nohikutena, kes enam enda ettegi ei näe. Tegelikult on tegu müüdiga, sest lugemine ei kahjusta nägemist rohkem kui mistahes muu pikaajaline ühe koha põrnitsemine, kirjutab Marvel Optics. Kahju nägemisele sõltub hoopis rohkem sellest, kuidas lugeda.

Lugemisharjumuse juures ei ole tervist silmas pidades oluline vaid lugemisele kulunud aeg. Tähelepanu tuleb pöörata ka rühile, raamatu või seadme kaugusele silmadest, seadme eripäradele ja lugemisvalgusele.

Kõige olulisem probleem, miks lugedes silmi rikutakse, on põhjus, et lugedes pilgutatakse liiga harva silmi. Vähese pilgutamise tõttu ei saa silmad piisavalt puhata ja silmalihased jäävad ilma treeningust, mida nad aeg-ajalt vajavad.

Kui raamat või elektrooniline seade on silmadele liiga lähedal, on raske fokusseerida pilku asjadele, mis on kaugemal. Vaadates neli-viis tundi vaid väga lähedale enda ette, muutub pilk pärast hägusaks ka siis, kui paned sobivad prillid ette. Samuti on hämara valguse käes lugedes silmadel hiljem raskem heleda valgusega uuesti ära harjuda.

Silmavaeguste ennetamiseks võiks lugemise vahel silmadele hetkeks puhkust anda. Kui üks peatükk saab läbi, pilguta teadlikult oma silmi ja vaata erinevatele kaugustele. Kui pead kandma prille, siis ära loe ilma nendeta. Kindlasti jälgi, et lugemiseks oleks piisavalt valgust ja ära loe hämaras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles