Kustunud mälu taastamine – ilmus esimene raamat Soome kaotustest Eesti Vabadussõjas

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Erakogu

Kes olid need soomlased, kes langesid Eesti vabaduse eest? Vabadussõjast on möödunud 100 aastat, kuid alles nüüd ilmub esimene raamat Soome kaotustest. See toob ilmsiks senini rääkimata lugusid, mis soomlased ka ise ära unustanud.

Eesti- ja soomekeelne raamat ilmub Vabadussõja Ajaloo Seltsi ja Soome suursaatkonna koostööna. Raamatuesitlus leidis aset 7. mail Tallinna NUKU Teatris, kus asus 100 aasta eest soome vabatahtlike sõjaväehaigla.

«Elu õhkus Sul armastust isamaa, Said viimaseks tandriks Eestimaa» – 18-aastaselt langenud Arvi Heikkineni surmakuulutus kirjeldab vanemate suurt leina. Nad ei saanud matta oma ainust poega kodumaa mulda. Enamus soome langenutest oli sarnaselt temale kahekümne aastased noormehed, noorim 14-aastane Juho Filppula. 

Soome osalemine Eesti Vabadussõjas on jäänud ajaloo hilisemate sõdade ja keeriste varju. Kohe pärast sõda ilmus mälestusi, aga süstemaatiline uuring oli võimalik alles pärast Nõukogude Liidu lagunemist. Palju mälu on läinud kaduma.

Soome ridades osales Eesti Vabadussõjas ligi 4000 vabatahtlikku. Sõjasurmade arvud sõltuvad arvestusviisist. Selle raamatu nimekirjas on 172 sõdurit. Suur enamus neist langes, sai surmavalt haavata või jäi teadmata kadunuks lahinguväljal. Lisaks ka sõdurid, kes surid Eestis sõjaaja olukorras haiguste, õnnetuste vms. viisil või nõrgenenud tervise tõttu ühe aasta jooksul peale Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa 3. jaanuaril 1920 sõlmitud Vabadussõja relvarahu. Nimekirjas ei ole neid sõdureid, kes peale Eesti rinnetelt lahkumist langesid Aunuses või teistes hõimusõdades.

Mõnede meeste saatuse väljaselgitamine on nõudnud detektiivitööd. Nimedes on olnud vigu, mille tõttu isegi mälestustahvlitel on eksimusi. Näiteks Helsingi Vanakiriku pargi hauatähisel Oskar Hietala osutus andemete kontrollimise käigus Oskari Pietiläineniks, kelle omaksed alles nüüd said teada, kuhu ta on maetud.

Unustamist kirjeldab hästi asjaolu, et esimene soomlasest langenud, Aukusti Tuominen, sai hauakivi alles 100 aastat pärast langemist. Samuti alles nüüd on selgunud, kes puhkavad Lätimaal Trapenes asuvas kahe tundmatu soome sõduri hauas.

Raamatu pealkiri on saanud inspiratsiooni Villem Grünthal-Ridala kaksikvärssist langenute hauasambal Helsingi Vanakiriku pargis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles