Kohtu autoriga: Prima Vista järelüritusel astub üles kanada kirjanik Kim Thúy

Copy
View this post on Instagram

@gerryshoot

A post shared by Kim Thuy (@kimthuylythanh) on

Esmaspäeval, 20. mail toimub kirjandusfestivali Prima Vista 2019 järelüritusena kohtumine mitmete auhindadega pärjatud ja suurt rahvusvahelist tunnustust leidnud kanada kirjaniku Kim Thúyga. Kohtumine toimub kell 16.15 Tartu Ülikooli peahoones. Kirjanikuga vestleb kirjanik ja tõlkija Kai Aareleid, sündmus on inglise keeles.

Kim Thúy tähelennule alguse pannud romaan «Ru» (2009) on Triinu Tamme meisterlikus tõlkes (Loomingu Raamatukogu 28-29/2014) võitnud ka eesti lugejate südameid.

Kim Thúy on 1968. aastal Vietnamis sündinud kanada kirjanik, kes 1978. aastal alustas oma elu uuesti Kanadas. Thúy debüütromaan «Ru» on autobiograafiliste sugemetega lugu peategelase ja tema perekonna teekonnast kahe maa, kultuuri ja keele vahel. Kuid oma suure üldistusjõuga kõneleb teos Vietnami paadipõgenike loo, aga ka kõigi nende loo, kes on ajaloosündmuste keerises kodust võõrsile paisatud ja kes on pidanud uuel asukohamaal otsast peale hakkama ning oma elu ja iseenda uueks looma. On märgiline, et kauaoodatud kirjanik tuleb Tartusse just tänavu, kui möödub 75 aastat eestlaste suurpõgenemisest Teise maailmasõja ajal.

«Ru» on kirjutatud kujunemisromaani võtmes, kõneldes nii Vietnami, kui ka Kanada ühiskonnast ja kultuurist. Harjumuspäraste peatükkide asemel koosneb raamat üksteisest välja kasvavatest miniatuuridest, millest igaüks on poeetiline, tähendustihe, üllatavaid seoseid ja äratundmisi pakkuv mälu- ja mõttepilt. Seetõttu mõjub teos kui peotäis sõnadega maalitud pilte või fotoalbum. Mõnel kirjeldatud fotol on varjule jääv kõnekam, kui nähtav. «Ru» (vietnami keeles «hällilaul», prantsuse keeles «oja») kaante vahelt voolab välja lugu inimelu võlust ja vaevast ning kõlama jääb sõnum elutarkuse ja huumori kõikevõitvast jõust.

Üritus on korraldatud koostöös Kanada Suursaatkonna, Rahvusvahelise Quebeci Uuringute Assotsiatsiooni ja Tartu Ülikooli anglistika osakonnaga.

Peale mitmeid ameteid, sealhulgas tõlgi, advokaadi ja kokana töötamist, on kirjutamisele pühendunud Thúylt ilmunud veel (koos Pascal Janovjakiga) «À toi» (2011), «Rouma» ja «Mãn» (2013), «Vi» (2016), «Le secret des Vietnamiennes» ja (koos Brigitte Harrissoni ja Lise St-Charlesiga) «L’autisme expliqué aux non-autistes» (2017).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles