Kohtu autoriga: Eestit külastab aluspesus napsitamise ekspert

Copy
Foto: Christian Colista / PantherMedia / Scanpix

Kirjandusfestivalil HeadRead toimub 24. mail kell 18.00 Kirjanike Maja musta laega saalis vestlus soome kirjaniku ja ajakirjaniku Miska Rantaneniga, kes on Eestis enim tuntud oma humoorika teose «Kalsarikänni» poolest.

Miska Rantanen (1967) on soome kirjanik ja Soome suurima ajalehe Helsingin Sanomat ajakirjanik. Rantanen on kirjutanud ja koostanud raamatuid üsna erinevatel ja üllatavatelgi teemadel.

«Kalsarikänni ehk mõnus elu Soome moodi» FOTO:
«Kalsarikänni ehk mõnus elu Soome moodi» FOTO: Foto: Mari Huhtanen

Tema 2000. aastal ilmunud debüütteos «Lepakkoluola – Liekkihotellin tapahtumia ja ihmisiä» («Nahkhiirekoobas – Leegihotelli juhtumid ja inimesed») on sissevaade ühe 1940. aastal ehitatud laohoone ajalukku. Samuti on Rantanen kirjutanud raamatud legendaarsest Soome plaadifirmast Love Records ja aastate jooksul kogutud ajakirjanduslikest apsakatest.

Eesti lugejatele on kättesaadav Rantaneni värskeim teos «Kalsarikänni. Mõnus elu Soome moodi» («Kalsarikänni – Suomalainen opas hyvään elämään», 2018, eesti keelde tõlkis toese Mihkel Mõisnik). Juba teose pealkiri on kõnekas – otsetõlkes tähendab «kalsarikänni» «alukapeatäit». See viitab soomlaslikule kombele istuda kodus üksinda aluspükste väel ja ennast sellises olekus täis juua.

Rantanen räägib nähtusest huumoriga – on ju ehtsoomlaslike asjade üle naljatamine üks ehtsoomlaslik komme –, ent ta suudab hoiduda nii alkoholi propageerimisest kui ka selle hukkamõistmisest. Rantaneni nägemuses on olemas kesktee, mõõdukas keskendumise vorm, milles peidus suisa meditatsiooni, kirgastumise potentsiaal.

Tema omanäolisest teosest on palju kirjutatud ka välismeedias: Guardian, The Times, BBC, Business Insider, NBC. Miska Rantaneniga vestleb kohtumisel tõlkija Mihkel Mõisnik.

Loe lisa: Lühhikke öppetus pesuväel napsutamisest

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles