Galerii: EV100 raamatusarjas esitleti Tiit Hennoste ja Roosmarii Kurvitsa teost «Eesti ajakirjanduse 100 aastat»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

17. mail esitleti Tartu Ülikoolis Juhan Peegel 100 juubelikonverentsi raames teost «Eesti ajakirjanduse 100 aastat». Raamat annab esmakordselt tervikpildi kogu 20. sajandi eesti ajakirjanduse olemusest ja muutumisest.

«Eesti ajakirjandus on olnud kultuuritegu, eesti ühiskonna varjatud kultuuriline alustala,» sõnas raamatu autor Tiit Hennoste esitlusel. «Ajakirjandus saab eksiteerida igasuguse korraga riikides. Aga demokraatia saab eksisteerida ainult vaba ajakirjanduse abiga. Riik ja rahvas on alati nii vabad, kui vaba on ajakirjandus,» lisas ta. «Öeldakse, et haukuv koer ei hammusta. Ajakirjandus peab olema ühiskonna valvekoer, kes vajadusel hammustab. Muidu koerad hauguvad ja karavan läheb edasi,» rõhutas Hennoste.

Ajakirjanduse raamatu kaasautori Roosmarii Kurvitsa sõnul on praegu käimas samasugune meediarevolutsioon nagu 17. sajandil peale trükitud ajalehe tekkimist. «Siis vaieldi ajakirjanduse suuna ja rolli üle pool sajandit. Nüüd toimub see kõik «paukselt», kui kasutada Juhan Peegli sõna,» jätkas Kurvits.

«Eesti rahvusliku püsimise juures on ajakirjandus alati mänginud olulist rolli,» märkis Eesti Vabariik 100 juhtrühma liige Tiit Pruuli. «Võib kahtlemata öelda, et ajakirjandus on üks iseseisvuse tugitalasid. Ühiskonna ausa informeerija ja kompromissitu vahikoera roll ja eesmärk ei ole saja aasta jooksul oma olemuselt muutunud ning loodan, et nii võidakse tõdeda ka 100 aasta pärast, vabas Eestis, järgmise ajakirjandusajaloo raamatu esitlusel,» lisas Pruuli.

Teos «Eesti ajakirjanduse 100 aastat» annab  ülevaate Eesti ajakirjanduse arengust viimase saja aasta jooksul koos lühipilguga selle juurtele.

Juubeliperioodil ilmub EV100 raamatusarjas üle 40 teose, mis jutustavad Eesti arengulugu läbi eri valdkondade. Raamatusarja teemad on valinud Riigikantselei EV100 juhtrühm ja raamatusarja kolleegium koosseisus Mart Orav, Aleksei Lotman ja Peeter Saari. 

Ülevaatesarja annab aastail 2018-2019 välja kirjastus Post Factum koostöös Riigikantselei EV100 korraldustoimkonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles